Pomysły na zdrowe przekąski
Czas czytania:3 min

Pomysły na zdrowe przekąski

0 0

Jesteśmy coraz bardziej świadomi, że aby cieszyć się zdrowiem i witalnością należy prowadzić zdrowy tryb życia oparty na regularnych, prawidłowo skomponowanych posiłkach, codziennej dawce ruchu oraz zachowaniu balansu pomiędzy pracą i odpoczynkiem. Dlatego zwracamy coraz większą uwagę na to, co znajduje się na naszych talerzach i chętnie sięgamy po produkty, które nie tylko dobrze smakują, ale też służą dobremu samopoczuciu. Nie ma wątpliwości, że najbardziej wartościowe są te bogate w witaminy oraz inne, cenne składniki odżywcze, pochodzące z naturalnych źródeł, m.in. owoców, warzyw oraz innych produktów roślinnych

Zadbaj o siebie z Łowiczem

Dla wszystkich, którzy starają się dbać o siebie każdego dnia marka Łowicz przygotowała 2 nowe smaki dżemów 100% z owoców prozdrowotnych – Pigwowiec i Dereń. Oba powstały na bazie roślin znanych i cenionych za swoje korzystne dla zdrowia właściwości, dzięki czemu każdy z nich wspomaga konkretną funkcję organizmu. 100%
z owoców Dereń z acerolą wspiera witalność, czyli naszą energię i dobre samopoczucie, a 100% z owoców Pigwowiec z acerolą – procesy antyoksydacyjne, ułatwiając walkę z wolnymi rodnikami. Połączenie roślin znanych z dobroczynnych właściwości dla zdrowia z acerolą sprawia, że produkty są wartościowym źródłem witaminy C.

Są zatem doskonałym uzupełnieniem rodziny dżemów 100% z owoców wspierających nasz organizm, w których znajdują się już: pomagający zachować odporność 100% z owoców Dzika Róża, wspomagający procesy obronne organizmu 100% z owoców Czarny Bez oraz wspierający prawidłową pracę układu pokarmowego 100% z owoców Rokitnik. Podobnie jak pozostałe produkty z tej linii, także Pigwowiec  z acerolą i Dereń z acerolą zawierają tylko cukry naturalnie występujące w owocach. Wszystkie dżemy 100%  z owoców prozdrowotne od Łowicza smakują doskonale. Wystarczy jedna lub dwie łyżki, aby cieszyć się ich pysznym smakiem i poczuć dobroczynną moc natury.

Pigwowiec – to wieloletni krzew lub drzewo, którego owoce – nazywane także „polską cytryną” – są twarde
i kwaśne, w związku z czym nie nadają się do jedzenia na surowo. Doskonale za to sprawdzają się we wszelkiego rodzaju przetworach. Stanowią źródło witaminy C oraz witamin z grupy B, a także substancji mineralnych, np. potasu, magnezu czy żelaza.

Dereń – to roślina, której właściwości prozdrowotne cenione są od wieków. Pochodzi ze środkowej i południowo-wschodniej Europy. Jej owoce są soczyste, ale kwaśne w smaku, dlatego najlepiej nadają się do tworzenia przetworów. Stanowią bogate źródło substancji mineralnych, przede wszystkim żelaza, ale też m.in. wapnia, miedzi czy cynku, a także witaminy C.

Acerola – zwana też wiśnią z Barbados, pochodzi z Ameryki Środkowej i wysp karaibskich. Jej miąższ jest soczysty i kwaśny. Mimo niewielkich rozmiarów ma dużą, prozdrowotną moc. Słynie przede wszystkim z wysokiej zawartości witaminy C – wystarczą zaledwie jej 3 owoce, by pokryć całodzienne zapotrzebowanie człowieka na witaminę C. Zawiera także witaminy z grupy B oraz cenne pierwiastki, np. wapń, żelazo czy potas.

Jabłkowe racuchy z dżemem Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą

Składniki (16 sztuk):

  • 2 kopiaste łyżeczki dżemu Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • szklanka maślanki
  • 2 jajka
  • 2 małe, kwaśne jabłka
  • 1/4 łyżeczki sody

dodatkowo:

  • 6-8 łyżek dżemu Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą (po 2 na porcję)
  • łyżeczka oleju kokosowego

Wykonanie:

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mąkę z sodą przesiewamy do miski. Dodajemy maślankę, jajka, starte jabłka i dżem Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą. Dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni, smażymy niewielkie placuszki. W momencie, gdy zauważymy bąbelki na ich powierzchni, przewracamy je na drugą stronę. Usmażone smarujemy dżemem Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą i od razu podajemy.

Gruszki nadziewane dżemem Łowicz 100 % z owoców Pigwowiec z acerolą i serkiem mascarpone

Składniki (2 porcje):

  • gruszki- 2 mniejsze szt.
  • dżem Łowicz 100 % z owoców Pigwowiec z acerolą – 4 łyżeczki
  • mascarpone- 200 g
  • miód- 2 łyżki
  • cynamon- 1 łyżeczka
  • olej kokosowy- 1 łyżeczka

Wykonanie:

Gruszki przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i posmarować olejem kokosowym. Patelnię grillową rozgrzać, umieścić gruszki i smażyć 4-5 minut, aż się ładnie zarumienią. W międzyczasie przygotować cynamonowy krem – z mascarpone wymieszanego z miodem i cynamonem. Gorące gruszki wyłożyć na talerz, a w miejsce wydrążonego gniazda nasiennego umieścić po łyżce kremu i dżemu Łowicz 100 % Pigwowiec z acerolą.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Podział obowiązków w związku – czyli kto? co?
Next post Sezon na jabłka – nowojorska sałatka Waldorf z kremowym sosem