Postaw na kakao! Dlaczego warto je pić?

Kakao było znane Majom i Aztekom wiele wieków przed tym, jak proszek z owoców kakaowca przedostał się za wielką wodę do Europy. Pojawienie się tego niezwykłego produktu na Starym Kontynencie miało miejsce w XVI wieku. Dziś trudno wyobrazić sobie życie bez kakao i produktów niego wytworzonych (vide uwielbiana na całym świecie czekolada).

Cudowne właściwości brązowych ziaren

Kakao pozyskiwane jest z drzewa Theobroma cacao, które rośne przede wszystkim w wilgotnych lasach tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej oraz na terenie Afryki. To właśnie zachodnia cześć Czarnego Lądu odpowiada obecnie za lwią część światowej produkcji kakaowych ziaren – głównymi dostawcami są m.in. Wybrzeże Kości Słoniowej oraz Ghana.

W czym tkwi popularność kakao? To przede wszystkim produkt o wyjątkowych właściwościach odżywczych. Kakao to źródło wielu witamin, zdrowych tłuszczów, mikroelementów oraz przeciwutleniaczy (przede wszystkim polifenoli). Ponadto kakao stosowane jest w medycynie niekonwencjonalnej, gdzie przypisuje się mu zbawczą moc w walce z najpopularniejszymi schorzeniami atakującymi mieszkańców cywilizacji zachodnich – wylewem, cukrzycą, chorobami serca oraz nowotworami.

Kakao składa się głównie z tłuszczów – stanowią one 60%. Poza tym jest ono bogatym źródłem błonnika (aż 37 g na 100 g!), witamin z grupy B i E, niacyny, magnezu (499 mg na 100 g), wapnia, fosforu, żelaza oraz potasu. Dużo tego prawda? A warto jeszcze dodać, że kakao zawiera w sobie kofeinę i teobrominę, które charakteryzują się działaniem zmniejszającym zmęczenie i pobudzającym nasz organizm.

Wybrane przepisy z kakao

Potraw z wykorzystaniem kakao jest cała masa. My wybraliśmy cztery, które wyjątkowo skradły nasze serca i podniebienia. Jesteśmy pewni, że znajdziecie wśród nich coś dla siebie! Oto nasze rekomendacje:

Życzymy wszystkiego najsmaczniejszego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *