Poświąteczny detoks

Święta to czas kiedy zapominamy o dietach, a zdrowe i zbilansowane posiłki zastępuje tradycyjna, ciężka kuchnia polska. Nawet mimo usilnych starań nie łatwo jest nam racjonalnie odżywiać się w tym okresie. Dlatego warto po tych kilku dniach „obżarstwa” zastosować herbaciany detoks, który poradzi sobie z problemami żołądkowymi oraz poprawi nasze samopoczucie. Oto kilka przepisów na koktajle przygotowane przez ekspertów marki Akbar

Są takie składniki, które wspomagają procesy trawienia i spalania tkanki tłuszczowej. Dzięki nim, nasz organizm szybciej oczyszcza się z toksyn, a my czujemy się lepiej. Chcąc jednak skutecznie pozbyć się złego samopoczucia, koktajle oczyszczające powinniśmy połączyć z lekkostrawną dietą i ćwiczeniami.

Jarmużowy koktajl

Ta roślina z rodziny kapustowatych to idealne źródło błonnika, białka, witamin i składników mineralnych. Dzięki temu doskonale sprawdza się w przypadku problemów z układem trawiennym.

Składniki:

  • Herbata Akbar Pure Ceylon
  • Garść jarmużu
  • ½ jabłka

Przygotowanie:

Herbatę parzymy przez ok. 3- 4 minuty. Jarmuż myjemy i blendujemy z herbatą na jednolitą masę. Jabłko dokładnie myjemy i usuwamy gniazdo nasienne. Dodajemy do koktajlu i blendujemy.

Korzenne smoothie

Imbir, goździki i pieprz cayenne to naturalne spalacze tłuszczu. Smoothie z ich dodatkiem pite codziennie rano poprawi przemianę materii i zadba o odporność organizmu.

Składniki:

  • Herbata Akbar Pure Ceylon
  • 4 cm korzenia imbiru
  • 3 goździki
  • Szczypta pieprzu cayenne
  • Sok z ½ cytryny

Przygotowanie:

Herbatę parzymy przez ok 3 minuty. W tym czasie obieramy imbir i ścieramy go na tarce o małych oczkach. Kiedy herbata będzie ciepła, ale nie gorąca, dodajemy starty imbir, sok z cytryny, goździki oraz odrobinę pieprzu. Mieszankę pozostawiamy na kilka godzin w lodówce.

Zielony koktajl

Będzie idealny na śniadanie. Dostarczy organizmowi wielu witamin i błonnika. Dodatkowo, dzięki zawartości chlorofilu pozwoli oczyścić organizm z toksyn.

Składniki:

  • Herbata Akbar Pure Ceylon
  • Banan
  • Garść szpinaku
  • Łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Herbatę parzymy przez ok 3-4 minuty. Czekamy aż ostygnie i blendujemy z umytym szpinakiem, bananem i miodem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *