Potrawy z rusztu dla miłośników drobiu

Wielkimi krokami zbliża się majówka – raj dla wszystkich miłośników grilla. Jednym z najczęściej wybieranych mięs, specjalnie na spotkania przy ruszcie, jest kurczak. Prezentujemy więc trzy przepisy ekspertów marki Sandra, które pozwolą na przygotowanie drobiu w nowy, oryginalny sposób

Szukając alternatywy dla popularnego kurczaka z grilla, dobrze jest inspirować się smakami z różnych zakątków świata i zwrócić szczególną uwagę na połączenie mięsa z owocami. Nadadzą daniu niecodziennego, lekko słodkiego smaku oraz bogatego aromatu. W naszych propozycjach nie zabraknie również propozycji dla miłośników ostrzejszych potraw.

Kurczak po hawajsku

Szaszłyki są niezwykle łatwe w przygotowaniu. Dodatkowo, ze względu na małe kawałki mięsa, nie poświęcimy wiele czasu na ich grillowanie.

Składniki:

  • Pierś z kurczaka
  • Sezam
  • Ananas z puszki marki Sandra
  • Cytryna
  • Papryka słodka – przyprawa
  • Papryka ostra – przyprawa
  • Natka pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki. Przyprawy łączymy z olejem, sezamem i nacieramy kurczaka. Pozostawiamy w marynacie na godzinę. Ananasa kroimy i nadziewamy na przemian z zamarynowanym mięsem. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i kładziemy kilka plasterków razem z szaszłykami na ruszt. Grillujemy, sprawdzając co jakiś czas mięso. Przed podaniem posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

Sałatka z grillowaną brzoskwinią

Mięso z rusztu możemy również pokroić i podać w postaci sałatki z owocami, które także przyrządzimy na grillu.

Składniki:

  • Mix ulubionych sałat
  • Orzechy włoskie
  • Grillowany kurczak
  • Brzoskwinie z puszki marki Sandra
  • Ser feta

Przygotowanie:

Ugrillowaną pierś z kurczaka kroimy w paski. Brzoskwinie grillujemy po kilka minut z każdej strony. Do miski wsypujemy mix sałat, układamy na nim kawałki kurczaka, brzoskwinie i pokrojoną w kostkę fetę. Posypujemy orzechami włoskimi.

Tortilla na ostro

Na koniec proponujemy mniej słodką, a bardziej pikantną wersję dobrze znanej tortilli. Kurczak z dodatkiem harissy przypadnie do gustu miłośnikom papryczki chili. Poziom pikantności kontrolujemy sami, dodając odpowiednią ilość pasty do marynaty mięsa.

Składniki na tortillę:

  • Tortilla pszenna marki Sandra
  • Pierś z kurczaka
  • Cheddar
  • Harissa marki Sandra
  • Limonka
  • Łyżka oleju

Składniki na sos:

  • 400 g jogurtu greckiego
  • Ząbek czosnku
  • Natka pietruszki
  • Ogórek zielony
  • Łyżeczka oliwy
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w paski. Harissę mieszamy z sokiem z limonki, olejem i nacieramy kurczaka, którego wrzucamy na ruszt. Kiedy kurczak będzie już gotowy ściągamy go i układamy na tortilli. Posypujemy całość tartym serem i zawijamy. Grillujemy jeszcze przez kilka minut.

Sos: czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z jogurtem, dodajemy startego na tarce ogórka, posiekaną natkę, oliwę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy wszystko dokładnie.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *