Przepis na tagliatelle z groszkiem i suszonymi pomidorami

Pasta to jeden z ulubionych składników kuchni włoskiej. Włosi kochają makaron w niemal każdej postaci. Występuje on w wielu kształtach oraz wymiarach, a także ma różną twardość, rodzaj nacięcia czy odcień, przez co można dopasować go do każdej potrawy. Cannelloni, farfalle, penne – to tylko niektóre rodzaje włoskich makaronów. Jednym z najbardziej popularnych jest tagliatelle, który idealnie komponuje się z wieloma rodzajami sosów i większością dodatków

Makaron to niezbędny składnik we włoskim menu. Dzięki niemu możemy przygotować pyszne dania, zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Klasycznym i najbardziej popularnym gatunkiem makaronu jest tagliatelle, który wyglądem przypomina długie, płaskie wstążki o grubości około 2 cm. Jego smak, kształt oraz wymiary sprawiają, że można wykorzystywać go do większości potraw.

Tagliatelle z groszkiem i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 1 puszka groszku marki Sandra
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 100 ml śmietany kwaśniej
  • 10 suszonych pomidorów
  • 2 porcje makaronu tagiatelle
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej świeżo startej
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

W garnku roztapiamy masło i dodajemy oliwę z oliwek. Następnie wrzucamy odcedzony groszek i dusimy przez około 5 minut. Po tym czasie do garnka dodajemy śmietanę cały czas mieszając i trzymamy na ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Następnie gotujemy tagliatelle według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy do garnka. Następnie dodajemy groszek w śmietanie i dokładnie mieszamy go z makaronem. Danie przekładamy na talerze, posypujemy startym parmezanem i pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami. Talerz dekorujemy startą gałką muszkatołową.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *