Przepisy na dania z kociołków

W sezonie jesiennym na stołach królują treściwe i sycące dania, których aromat przywołuje minione lato. Może się wydawać, że przygotowanie takiego pożywnego posiłku jest pracochłonne i wymaga sporej dawki cierpliwości, jednak nic bardziej mylnego. Sezonowe kociołki nie potrzebują wiele uwagi i niemal „robią się same”, oszczędzając nasz czas

Dania jednogarnkowe znajdziemy w kuchni staropolskiej jak również w innych zakątkach świata. Popularnym daniem polskiej kuchni regionalnej jest forszmak lubelski – potrawa przygotowana na bazie wędzonego boczku, kiszonych ogórków z dodatkiem przecieru pomidorowego. Z dań kuchni europejskiej można przygotować aromatyczne zupy gulaszowe takie jak węgierski bogracz czy rosyjski strogonow. Będą wyśmienitym gorącym daniem na przyjęcia i spotkania z przyjaciółmi. Z kolei osoby, które preferują pikantną kuchnię mogą przygotować meksykańskie chilli con carne – sycące danie obiadowe na bazie mielonego mięsa wołowego, doprawione papryczką chilli i podawane z ryżem lub plackami tortilli.

Rozgrzewający gulasz z sosem sojowym

150 g ryżu basmati

2 czerwone cebule

2 marchewki

60 g polędwicy wołowej cienko pokrojonej w paski

3 łyżki sosu sojowego Kikkoman

100 ml bulionu

pół papryczki chilli

115 g szpinaku

4 łyżeczki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Ugotuj ryż. W garnku podsmaż posiekaną cebulę, chilli oraz marchewkę. Następnie dodaj pokrojone mięso i smaż około 10 minut. Dodaj sos sojowy Kikkoman oraz pół szklanki bulionu, kolejno posiekany szpinak i gotuj około 30 minut. Podawaj z ryżem oraz posiekaną natką pietruszki.

Smażona wołowina z groszkiem cukrowym

400 g wołowiny, najlepiej rostbefu

4 łyżki sosu sojowego Kikkoman

łyżeczka startego świeżego imbiru

200 g strączków groszku cukrowego

czerwona papryczka chilli

2 czerwone papryki

1 i ½ łyżeczki mąki kukurydzianej

½ szklanki bulionu

7-8 pieczarek

2 łyżeczki oleju sezamowego

Przygotowanie:

Bardzo ostrym nożem kroimy wołowinę w cienkie plasterki i wkładamy do miski. Kolejno dodajemy sos sojowy i starty imbir, mieszamy składniki, przykrywamy i odstawiamy na bok. Groszek cukrowy starannie płuczemy i przycinamy z obu stron. Słodkie papryki kroimy w paski, dodajemy do niej część posiekanego chilli. Mocno rozgrzewamy wok i gdy zacznie dymić, wlewamy trochę oleju. Mąkę kukurydzianą dokładnie mieszamy z zimnym rosołem, tak żeby nie było grudek. Wrzucamy mięso, pieczarki, groszek cukrowy i smażymy na dużym ogniu, mieszając, przez 2-3 minuty, aż mięso zmieni kolor, a nawet zacznie się lekko rumienić. Wlewamy bulion z mąką i gotujemy na dużym ogniu, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje i pokryje kawałki mięsa. Zdejmujemy wok z ognia, przekładamy mięso do miski i posypujemy pozostałymi paskami chilli.

Gulasz Seklerski z kociołka

Składniki:

1,5 kg karczku lub innego mięsa wieprzowego

1 kg kapusty kiszonej

2 duże cebule

1 szklanka kwaśnej śmietany 18%

4 łyżki smalcu

3 łyżki słodkiej papryki

1 łyżka mąki pszennej

sól, pieprz, czosnek

Przygotowanie:

Świeże, umyte mięso kroimy w zgrabną kostkę. Siekamy dokładnie cebulę, tym razem na drobną kosteczkę. Tłuszcz wrzucamy do kociołka, czekamy aż się rozpuści. Uprzednio pokrojone mięsiwo wraz z przyprawami umieszczamy w naszym kociołku i przykrywamy. Podlewamy wodą, kiedy się zarumieni. Dusimy do miękkości, wrzucamy kiszoną kapustę i zalewamy wodą, aby wszystkie składniki były zakryte. Śmietanę dokładnie wymieszaną z mąką, dolewamy gdy kapusta osiągnie zadowalający nas stopień miękkości. Zostawiamy na ogniu jeszcze przez ok. 10 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *