Przepisy na oczyszczające herbaty

Filiżanka herbaty to idealna propozycja na chłodne, zimowe popołudnia. Wspaniale rozgrzewa i ma właściwości relaksujące. Może również wzmacniać, rewitalizować i oczyszczać organizm, a nawet pomagać w zwalczaniu niechcianych infekcji. Wystarczy trochę gorącej wody i… garść sprawdzonych przepisów

Zimą, we wszystkich kawiarniach szczyt popularności biją napary na bazie miodu, pomarańczy, imbiru i czarnej herbaty. Wzbogacane często goździkami, cynamonem i syropem z malin, mają właściwości, które skutecznie budują odporność i wspomagają leczenie górnych dróg oddechowych. Jest to swojego rodzaju zimowy klasyk, niezwykle wartościowy, jednak dobrze znany wszystkim amatorom herbacianych naparów. Sam Cook wyruszył w daleką podróż po krainie rozgrzewających napoi, by przedstawić oryginalną, alternatywną mieszankę smaków, przygotowaną w wielkim stylu!

Napar z polskich superfoods!  

Owoce jarzębiny słyną z dużej dawki witaminy C. Mają działanie przeciwzapalne, świetnie sprawdzają się przy przeziębieniach, problemach z krążeniem i trawieniem. Do przygotowania naparu wystarczą 3 składniki, wrzątek i odrobina cierpliwości.Składniki:

  • jarzębina
  • liście czarnej herbaty
  • owoce czarnej porzeczki

Przepis: 

  1. W pełni dojrzałą, zebraną w październiku jarzębinę, suszymy w temperaturze 40°C. Jeśli nie zdążyliśmy tego zrobić zawsze możemy kupić.
  2. Mocno wyschnięte owoce zgniatamy łyżką i mieszamy z liśćmi czarnej herbaty w proporcjach 2:1.
  3. Opcjonalnie dodajemy łyżeczkę ususzonych owoców czarnej porzeczki.
  4. Susz przekładamy do termosu, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 2-3 godziny. Przed wypiciem ciepłego napoju, można go przecedzić.

Czerwone oczyszczenie

Napar z czerwonej herbaty, która jest odmianą herbaty czarnej, wspomaga procesy trawienia i pomaga oczyścić organizm z toksyn.Przepis: 

  1. Liście czerwonej herbaty zalewamy przegotowaną wodą, o temperaturze 90°C. Po maksymalnie trzech minutach napój jest gotowy do spożycia. Liście można zaparzać kilkukrotnie.
  2. Gorącą herbatę zaleca się pić kilkanaście minut po posiłku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *