Przepisy na rozgrzewające zupy
Czas czytania:1 min

Przepisy na rozgrzewające zupy

0 0

Dyniowa, pomidorowa, grzybowa i cebulowa. Każda inna, każda smaczna i każda z nich idealnie nadaje się na zimowe popołudnia

Dyniowa z kaparami, płatkami chili i makaronem

Składniki:

Makaron Międzybrodzki nitki – 1 paczka

dynia – ok. 1 ½ kg

cebula – 2 średnie szt.

kapary z zalewy – 1 łyżka

płatki chili – ¼ łyżeczki

olej – 3 łyżki

słodka śmietanka – 100ml

woda

sól do smaku

Wykonanie

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, a następnie hartujemy w zimnej. Dynie i cebule obieramy, kroimy w średnią kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Następnie podlewamy wodą, tak, aby przykryła dynię, dodajemy płatki chili, sól do smaku i gotujemy do miękkości, uważając przy tym żeby dynia się nie rozgotowała. Połowę zupy miksujemy ze słodką śmietanką i łączymy z pozostałą częścią. Na koniec dodajemy kapary o gotujemy. Podajemy z makaronem nitki.

Tradycyjna pomidorowa z makaronem

Składniki:

Międzybrodzki Makaron krajanka – 1 paczka

wywar kostno-jarzynowy – 2 l

pomidory z puszki krojone – 1 puszka ok. 400 g

koncentrat pomidorowy – 2 łyżki

sól, pieprz do smaku

kwaśna śmietana 18% – 150 ml

natka pietruszki

Wykonanie:

Na wolnym ogniu gotujemy wywar z kości i warzyw pokrojonych w kostkę (marchew, pietruszka, seler). Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz. Śmietanę należy zahartować gorącą zupą (do śmietany dodajemy parę łyżek gorącej zupy i mieszamy), następnie całość łączymy ze sobą. Następnie gotujemy makaron, hartujemy go zimną wodą i dokładnie odcedzamy. Na talerzu łączymy makaron z zupą i posypujemy siekaną natka pietruszki.

Grzybowa z kurek i podgrzybków z makaronem

Składniki:

Międzybrodzki Makaron krajanka – 250 g

wywar kostno–jarzynowy – 2 l

grzyby suszone – 50 g

podgrzybek – 350 g

kurka – 200 g

cebula – 2 szt.

olej – 3 łyżki

sól, pieprz do smaku

natka pietruszki

Wykonanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, następnie hartujemy i odcedzamy. W tym samym czasie gotujemy wywar kostno-jarzynowy z warzywami pokrojonymi w cząsteczki oraz suszonymi grzybami. Osobno obgotowujemy grzyby świeże, odcedzamy i kroimy. Posiekaną cebulkę podsmażamy na złoty kolor, a następnie razem z grzybami dodajemy do naszego wywaru, doprawiamy solą i pieprzem dla smaku. Całość podajemy z makaronem krajanką oraz natką pietruszki.

fot. Międzybrodzki Makaron

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Rosół jak u mamy
Next post Wybierz jeansy dla siebie