Przystawka z kaszanką, czyli oryginalne tosty, które zachwycą Twoich gości!

Zawsze kiedy zapraszamy do naszego domu gości oprócz stworzenia przyjaznej atmosfery zastanawiamy się także co ugotować żeby dopieścić podniebienia zaproszonych. Sprostanie wymaganiom kulinarnym jest trudnym zadaniem, gdyż kubki smakowe każdej osoby reagują na coś innego. Najbezpieczniej jest podawać tradycyjne potrawy, to daje nam chociaż częściową pewność, że wszystkim będzie smakowało, bo przecież na tym nam najbardziej zależy. Jednak te najbardziej klasyczne i wszystkim dobrze znane produkty można odrobinę odmienić, nadać im nowy smak czy wygląd i pozytywnie zaskoczyć gości.

Wędlina z kaszy, krwi i podrobów

Kaszanka to wyrób, który przywędrował do Polski z Niemiec w XVII w. Wspomniana jest nawet w twórczości sławnego polskiego pisarza Jana Chryzostoma Paska w dziele pt. „Pamiętniki”. Wędlina znalazła wielu smakoszy i taką samą ilość nieprzejednanych wrogów, którzy za nic w świecie nie chcą jej nawet skosztować. Swoje negatywne nastawienie tłumaczą głównie krwią, która znajduje się w jej składzie. Produkt ten jest pożyteczny dla naszego zdrowia, gdyż zawiera dużą ilość żelaza, którego niedobór prowadzi do wielu zaburzeń i chorób m.in. do anemii. Żelazo zawarte w kaszance jest żelazem hemowym, czyli zwierzęcym, które jest łatwo przyswajalne przez organizm. Zawiera także duże ilości cynku, miedzi, potasu i witamin z grupy B. Jedyną jej wadą jest tłuszcz i cholesterol, którego w niej nie brakuje, zatem osoby z chorobami układu krążenia powinny jej unikać. Ten prosty produkt powstały na bazie kaszy gryczanej lub jęczmiennej, krwi (najczęściej wieprzowej), oraz podrobów: wątroby, płuc, ozorków ma różnorodne zastosowanie w kuchni.

Tosty inaczej

Idealny smak naszej imprezie nadadzą tosty z kaszanką. Do ich wykonania będziemy potrzebowały razowego chleba, kaszanki, koziego sera, cebuli i keczupu. Wysmarowane kozim serem kromki trzeba wyłożyć plasterkami cebuli i pokrojoną kiszką, udekorować keczupem i wrzucić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 30 minut. Innym sposobem na pyszne tosty będzie wykorzystanie innego sera. Najpierw trzeba zeszklić na patelni z dodatkiem masła cebulkę pokrojoną w piórka, potem dodać do tego kaszankę i doprawić solą i pieprzem. Następnie na kromki chleba wyłożyć kiszkę, a na wierzch położyć plasterki oscypka. Tak wykonane tosty dobrze jest lekko zapiec w piekarniku. Gotowe tosty można udekorować połówkami pomidorków koktajlowych lub zieleniną. Powyższe przepisy można urozmaicić swoimi ulubionymi produktami i dowolnie eksperymentować.

Tosty z dodatkiem kaszanki będą świetną alternatywą dla naszych gości i z pewnością zyskają wielu zwolenników, a my zostaniemy okrzyknięte królowymi kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *