Pudding chia z musem ze śliwek kalifornijskich i bitą śmietaną

Pudding chia to od pewnego czasu prawdziwy kulinarny hit! Jest nie tylko bombą energetyczną, ale i witaminową. California Prune Board przygotowała przepis na karnawałowy pudding chia z musem ze śliwek kalifornijskich i bitą śmietaną. Jest to świetna opcja dla wszystkich tych, którzy nie chcą spędzać kilku godzin w kuchni na przygotowaniu deseru

Pudding chia z musem ze śliwek kalifornijskich i bitą śmietaną

Składniki:

Pudding chia:

  • 3 łyżki nasion Chia
  • 250 ml mleka roślinnego (może być mleko krowie)

Mus ze śliwek kalifornijskich:

  • 200g śliwek kalifornijskich
  • sok z dużej cytryny
  • skórka otarta z cytryny
  • 8 łyżek wody

Do dekoracji:

  • bita śmietana
  • kawałki śliwek kalifornijskich
  • listki świeżej mięty

Przygotowanie:

Mleko podgrzej w rondelku. Gorącym mlekiem zalej nasiona Chia, całość energicznie wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia, kilka razy mieszaj w tym czasie. W małym rondelku podduś śliwki kalifornijskie z sokiem i skórką z cytryny oraz wodą do miękkości śliwek. Całość zblenduj na jednolitą masę. Masa nie powinna być zbyt rzadka. W naczyniach w których będzie serwowany pudding, ułóż wyższą warstwę puddingu, na niej warstwę musu ze śliwek kalifornijskich, całość udekoruj kawałkami śliwek i listkami mięty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *