Quesadilla – danie ze słonecznego Meksyku na chłodną jesień

Gorący Meksyk w środku jesieni? Nie ma problemu – Quesadilla lekiem na jesienną chandrę! Przenieśmy trochę meksykańskiego klimatu do naszej kuchni i przygotujmy swoją quesadillę. Proponujemy przepis na quesadillę z kurczakiem i warzywami

Quesadilla z kurczakiem i warzywami – składniki:

  • 3 placki tortilli
  • 200 g filetu z kurczaka
  • 3 łyżki oleju
  • 2 świeże papryki kolorowe
  • 5-6 papryczek chilli
  • 2 cebule
  • 2 garście czerwonej fasoli konserwowej
  • 1 garść kukurydzy konserwowej
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 300 gram sera Monieckiego MSM Mońki
  • 150 ml śmietany 18%
  • sól

Quesadilla z kurczakiem i warzywami – wykonanie:

Fileta z kurczaka, cebulę, obie papryki pokroić w koskę i podsmażyć na oleju. Dodać fasolkę, kukurydzę i przekrojone na pół pomidorki. Doprawić do smaku solą i chwilę poddusić pod przykryciem. Tak przygotowany farsz rozłożyć naprzemiennie na plackach tortilli, każdą warstwę posypując tarkowanym serem żółtym. Zapiec na blaszce w piekarniku przez ok. 15 minut w temperaturze 180°C. Po zapieczeniu przekroić na cztery części. Podawać z kwaśną śmietaną.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *