Romantyczna, walentynkowa kolacja
Czas czytania:1 min

Romantyczna, walentynkowa kolacja

0 0

Walentynki tuż, tuż. Jak zabłysnąć pomysłowością w kuchni podczas walentynkowej kolacji? Daj się ponieść wyobraźni. Jeśli brakuje Ci pomysłu na niebanalne przekąski, inspirująca może okazać się krótka podróż po kuchniach świata

Wytrawne muffiny zza oceanu

Składniki:

2 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka mleka

100g masła

1 jajko

2 niewielkie pomidory

80g sera feta

sól, pieprz, ostra papryczka, ulubione zioła

Przygotowanie:

Pomidory i ser feta kroimy w drobną kostkę. Pozostałe składniki dokładnie mieszamy. Gdy są już połączone dodajemy pomidory i fetę. Do przygotowanej formy na muffiny nakładamy ciasto tak, aby miało miejsce wyrosnąć. Dla dekoracji na wierzch naszych muffinek kładziemy po plasterku pomidora. Pieczemy ok. 30 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.

Włoskie Caprese z ciekawym dodatkiem

Składniki:

wafle Jumbo od Good Food o smaku kwaśnej śmietany z cebulą

1 listek dekoracyjnej sałaty

1 plaster pomidora

1 plaster mozzarelli

½ łyżeczki oliwy z oliwek

szczypta suszonych ziół prowansalskich

2 małe listki bazylii

Przygotowanie:

Z plasterka mozzarelli wycinamy serce. Na waflu układamy kolejno: sałatę, plaster pomidora i serduszko z mozzarelli. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy suszonymi ziołami. Górę dekorujemy listkami bazylii.

Sushi z kraju kwitnącej wiśni

Składniki:

krótkoziarnisty ryż do sushi

50g świeżego tuńczyka lub łososia

1 awokado

nori (listki prasowanych alg morskich)

pasta wasabi

sos sojowy

mata bambusowa do zwijania sushi

Przygotowanie:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Tuńczyka i awokado kroimy na drobne paski. Listek nori kładziemy na środku maty bambusowej. Warstwę przygotowanego ryżu rozkładamy na nori pozostawiając ok. 1 cm margines. Przy dolnej końcówce równomiernie umieszczamy rybę i awokado. Do tych składników dodajemy odrobinę pasty wasabi. Następnie podnosząc delikatnie ten margines nori, gdzie znajdują się składniki, przy pomocy maty zwijamy przekąskę w rulon. Brzegi listków sklejamy, lekko zwilżając je wodą. Tak przygotowane sushi kroimy na ok. 7 kawałków i podajemy z sosem sojowym i pastą wasabi.

Bliskowschodni hummus

Składniki:

5 łyżek sezamu

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka oleju sezamowego

ząbek czosnku

sok z ½ cytryny

250g ciecierzycy z puszki

1/3 szklanki zimnej wody

sól

natka pietruszki

Przygotowanie:

Sezam prażymy na gorącej patelni do momentu, aż lekko się zarumieni. Po ostudzeniu ziaren dolewamy do nich oliwę z oliwek i dokładnie miksujemy. Do tak przygotowanej pasty dodajemy olej sezamowy, czosnek i sok z cytryny. Ponownie dokładnie miksujemy i stopniowo dodajemy ciecierzycę, wodę i sól do smaku. Gotową pastę dla dekoracji możemy posypać posiekaną natką pietruszki.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Polędwiczki z kurczaka w cieście serowym
Next post Serowa zupa – krem