Rosół i pomidorowa w nowej odsłonie

Chwile spędzane z najbliższymi przy wspólnym stole z pewnością każdemu z nas kojarzą się z ciepłem i delikatnością. To czas, kiedy pielęgnujemy rodzinne więzi oraz tradycje, dzielimy się miłością  i oczywiście pysznymi potrawami, w które wkładamy całe serce. Podczas rodzinnych posiłków nie może zabraknąć zup. Warto dodać do nich nową, delikatną Lubellę Jajeczną, która przywoła smaki dzieciństwa! Poznaj najpopularniejsze zupy wśród dzieci w nowej odsłonie!

Pomidorowa z pomarańczą, ziołami i makaronem wstążki

Składniki:

  • 200 g makaronu Lubella Jajeczna 5 jaj wstążki
  • pół cebuli czosnkowej
  • łyżka oliwy
  • 3 dojrzałe pomidory malinowe
  • szklanka passaty pomidorowej
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • sok wyciśnięty z pomarańczy
  • pęczek natki pietruszki
  • zioła: 3 gałązki świeżej bazylii i bazylii cytrynowej
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka mielona
  • starta skórka z pomarańczy

Sposób przygotowania:

Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w dużą kostkę. Cebulę pokrój w kosteczkę i w garnku zeszklij na oliwie. Dodaj pokrojone pomidory i przyprawy. Wlej passatę i sok pomarańczowy, duś 5 minut. Zalej bulionem i gotuj 20 minut. Pod koniec dodaj posiekane zioła i przyprawy. Zagotuj 2 l osolonej wody, dodaj makaron Lubella Jajeczna 5 jaj i gotuj 9 minut.  Przed podaniem posyp całość startą skórką z pomarańczy.

Podkręcony rosół z kurczaka z mini pulpecikami

Składniki:

  • 2,5 kg kurczaka
  • warzywa: 3 marchewki, 2 pietruszki, por, cebula, ¼ selera
  • przyprawy: ziele angielskie, pieprz, sól, liście laurowe, 2 gałązki świeżego lubczyku
  • bułka
  • mleko
  • jajko

Sposób przygotowania:

Rosół:

Wykrój z kurczaka 2 piersi. Pozostałe mięso opłucz, włóż do garnka, zalej zimną (koniecznie zimną, inaczej rosół nie będzie klarowny) wodą i zagotuj na średnim ogniu. Po zagotowaniu zmniejsz ogień do minimum i zszumuj wywar. Dodaj przyprawy, uchyl przykrywkę i gotuj około 2 godziny. Po tym czasie obierz warzywa, a cebulę opal nad ogniem i włóż do rosołu. Kiedy rosół zacznie wrzeć, zmniejsz ogień do minimum i gotuj na małym ogniu przez kolejne 2 godziny. Podawaj z pulpecikami i makaronem.

Pulpeciki:

Kajzerkę namocz w mleku, odciśnij i zmiel w maszynce do mielenia. Piersi również zmiel i połącz z bułką, jajkiem, solą, pieprzem i wyrób na gładką i kleistą masę. Uformuj małe pulpeciki. Kulki mięsa włóż 7 minut przed końcem gotowania się rosołu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *