Rozgrzewająca zupa warzywna
Czas czytania:1 min

Rozgrzewająca zupa warzywna

0 0

Kiedy za oknem szaleje śnieg i mróz, myślimy o tym, jak się rozgrzać. Przed utratą ciepła uchroni niewątpliwie ciepłe jedzenie. Świetnym pomysłem są także rozgrzewające i sycące zupy. Przedstawiamy przepis na rozgrzewającą zupę warzywną

Składniki:

2 litry wywaru mięsnego (np. drobiowego)

2 marchewki

mały seler

2 ziemniaki

2 pietruszki

2 garści fasolki szparagowej

250 ml jogurtu

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 łyżki posiekanego koperku

sól

pieprz

Przygotowanie:

zupa1

Warzywa myjemy. Fasolkę szparagową po usunięciu końcówek kroimy w 4-centymetrowe kawałki. Marchew obieramy i siekamy w plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Seler obieramy. Do gotujące się wywaru wkładamy fasolkę, seler i marchewkę i gotujemy 10 minut, po tym czasie dodajemy ziemniaki.

Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na niewielkim ogniu ok. 20-25 minut, aż warzywa zmiękną. Do miseczki wlewamy jogurt i kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie mieszamy i dodajemy do zupy, energicznie mieszamy.

zupa2

Zupę doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy do zupy posiekaną zieleninę – koperek i natkę pietruszki.

zupa3

Nasza rada: Zupę warzywna można podać również z kluskami lanymi. Do garnuszka dodajemy 2 łyżki mąki, jajko i 4 łyżki wody, mieszamy do uzyskania leistej konsystencji (jeśli nasza masa jest zbyt „tępa” dolewamy wody). Po zaprawieniu zupy jogurtem, kluseczki wlewamy je do zupy, za pomocą łyżki.

Czekamy dwie minuty i podajemy zupę.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Zupa z dyni z serkiem topionym i imbirem
Next post Pomysł na obiad: Marchewkowa zupa krem