Sałatka z pieczoną dynią, jarmużem i serem feta

Jak w prosty sposób przemycić do naszego menu sezonowe warzywa? Wystarczy, że skorzystamy z przepisu na szybką, a jednocześnie wykwintną sałatkę ze skarbami natury. A tych jesienią na szczęście nie brakuje. Łódeczki z dyni w zestawieniu z jarmużem, serem feta i kwaskowatą żurawiną sprawią, że sałatka będzie prawdziwą ucztą dla zmysłów

Sałatka z pieczoną dynią, jarmużem i serem feta


Składniki:

  • 150 g Jarmużu marki Eisberg
  • mała dynia
  • 30 g pestek dyni
  • 100 g sera feta
  • 30 g żurawiny

Dressing:

  • łyżeczka miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z połówki cytryny
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cynamonu
  • szczypta słodkiej papryki

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Dynię rozkroić na pół i wybrać pestki. Następnie pokroić ją na tzw. łódeczki. Piec ok. 25-30 min z termoobiegiem, aż brzegi dyni będą delikatnie przypieczone. Jarmuż zblanszować – wrzucić do wrzątku i gotować 2 min, po wyjęciu przepłukać zimną wodą. Wymieszać miód, oliwę, sok z cytryny i przyprawy. Gotowym dressingiem polać jarmuż i wyłożyć na talerz wraz z upieczoną dynią. Całość posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni, pokruszonym serem feta i żurawiną.

2 thoughts on “Sałatka z pieczoną dynią, jarmużem i serem feta

    1. a próbowałaś może zamiast oliwy dodać ich glassy słodkiej? Moim zdaniem świetnie koresponduje z słoną fetą i delikatną dynią. Polecam pokombinować – nieziemskie efekty

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *