Siekane burgery wołowe na wakacyjnego grilla

Kolejny wakacyjny weekend przed nami. Czeka nas grillowy wieczór, podczas którego będziemy celebrować wspólne chwile z rodziną i przyjaciółmi. Tym razem, zamiast klasycznych potraw z rusztu proponujemy domowe burgery z soczystą siekaną wołowiną, ogórkami i chrzanem. Ta forma letniego dania nada wyjątkowy charakter grillowemu menu i z pewnością zachwyci wszystkich gości

Siekane burgery wołowe

Składniki (4 porcje) 

  • chrzan Krakus – 4 łyżki
  • ogórki korniszony z czosnkiem Krakus – 8 szt.
  • wołowina (np. antrykot) – 440 g bułka – 4 szt.
  • sałata karbowana – 4 liście
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie 
1. Wołowinę drobno posiekać nożem, dodać 1 łyżkę oliwy, doprawić solą oraz pieprzem i wyrobić.
2. Z mięsa uformować kotlety wielkości bułki i zgrillować. Bułki przekroić na pół, wnętrze lekko posmarować pozostałą oliwą i przez chwilę ułożyć na grillu, aby bułki nabrały temperatury.
3. Potem, układać kolejno: sałatę, burgera, po 1 łyżce chrzanu Krakus oraz plastry ogórków korniszonów z czosnkiem, również od Krakusa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *