Smaczne fetowanie lata

Na lato czekamy z utęsknieniem cały rok, dlatego teraz korzystamy z każdej okazji, by się nim cieszyć. Nieskończenie wiele możliwości do jego fetowania daje kuchnia. Dojrzewające w słońcu, świeże warzywa i owoce to prawdziwa mozaika smaków, aromatów i kolorów. W połączeniu z innymi produktami wysokiej jakości – delikatnymi rybami, mięsem czy makaronem, tworzą nieskończenie wiele inspiracji do przygotowania smacznych potraw naszego letniego menu – sałatek, dań głównych i deserów

Weekendowe grillowanie, przyjęcia i imprezy w ogrodach, a nawet codzienny, rodzinny obiad – każdy posiłek może być radosną okazją do celebrowania lata. Aromatyczne, czerwone truskawki i pomidory, soczyście zielony groszek i bób, słonecznie żółte mirabelki i fasolka szparagowa – smaki i kolory, którymi obdarza nas ta pora roku wymieniać można bez końca. Wszystkie otwierają przed nami szeroki wachlarz pomysłów na smaczne, lekkie potrawy, pełne wartościowych składników odżywczych.

Makarony – jeszcze więcej pomysłów na fetowanie lata

Sezonowe produkty, połączone z makaronami stworzą pełnowartościowe dania. Jednak, aby nasz posiłek był jednocześnie smaczny i pożywny musimy przede wszystkim postawić na składniki dobrej jakości. Wybór świeżych, soczystych warzyw czy owoców o tej porze roku nie będzie problemem. Wszystkie dostarczą nam cennych witamin i składników mineralnych. Doskonałym ich uzupełnieniem będą makarony Lubelli, które zapewnią nam dawkę energii do cieszenia się letnimi aktywnościami. Powstają tylko z wysokiej jakości pszenicy, dzięki czemu są należycie twarde i doskonale sprężyste. Jednocześnie specjalny proces suszenia gwarantuje, że po ugotowaniu nie skleją się, zachowają swój piękny kolor i wyjątkowy smak. Z kolei duży wybór dostępnych kształtów, np. uszka, świderki, wstążki, gniazda, pióra i wiele, wiele innych – to niewyczerpane źródło inspiracji do przygotowania kolejnych pyszności z ich udziałem.

Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella zachęca do smacznego fetowania lata, proponując dwa smakowite dania: makaron świdry z zielonym groszkiem, młodymi porami i wędzonym boczkiem – to interesująca propozycja na smaczny obiad, z kolei sałatka z uszek z tuńczykiem, bobem, czerwoną cebulą i szpinakiem łączy smaki w ciekawą kompozycję, która mile zaskoczy gości np. na ogrodowym przyjęciu.

Makaron Lubella świdry, groszek, młode pory i wędzony boczek

POTRZEBUJESZ:

• Makaron Lubella Świdry 1 opakowanie

• surowy, wędzony boczek w plastrach 200g

• młode pory 3 sztuki

• zielony groszek 300g

• cytryna 1/2 sztuki

• koperek 1/2 pęczka

• masło 50g

• sól i pieprz do smaku

Czas przygotowania: 20 minut

DO DZIEŁA!

Na pierwszy ogień…

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź go, pozostawiając pół szklanki wody z gotowania.

 W międzyczasie…

Boczek pokrój na 2 cm kawałki i smaż na średnio rozgrzanej patelni z łyżką masła – aż zacznie być chrupiący. Pory przekrój na pół i dokładnie umyj, następnie pokrój na 3 cm kawałki i dodaj do patelni z boczkiem. Smaż kilka minut na mocnym ogniu, by miejscami lekko się przyrumienił. Następnie do składników na patelni dosyp groszek i smaż, aż będzie gorący.

To już prawie meta!

Wymieszaj makaron z resztą składników na patelni. Dodaj wyciśniętą cytrynę, resztę zimnego masła, dopraw i wymieszaj – jeśli sos jest zbyt gęsty dodaj trochę wody z gotowania. Podawaj z lekko posiekanym koperkiem i parmezanem.

Brawo! Zaproś bliskich do stołu i spróbujcie pysznego dania!

Sałatka z makaronem Lubella uszka, tuńczykiem, bobem, czerwoną cebulą i młodym szpinakiem

POTRZEBUJESZ:

•Makaron Lubella Uszka 1 opakowanie

• tuńczyk w oleju 2 puszki

• bób 500g

• czerwona cebula 1 sztuka

• młody szpinak 1 opakowanie (200g)

• cytryna 1-2 sztuki

• liście mięty 1 garść

• musztarda pełnoziarnista 1 łyżka

• sól i pieprz do smaku

Czas przygotowania: 20 minut

DO DZIEŁA!

 Na pierwszy ogień…

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

W międzyczasie…

Bób gotuj 5 min we wrzącej, osolonej wodzie, odcedź i schłodź w wodzie z lodem. Odlej olej z tuńczyka do pojemnika, dodaj do niego łyżkę musztardy i mieszając dodaj sok z cytryny, sól i pieprz. Szpinak umyj i osusz, a cebulę pokrój w cieniutkie piórka. Makaron wymieszaj z winegretem, bobem, szpinakiem i cebulą.

To już prawie meta!

Rozłóż danie na talerze. Udekoruj tuńczykiem, miętą i skórką cytryny.

Brawo! Oto Twoja pyszna sałatka. Smacznego!

KUCHENNE TRIKI

Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella zdradza też 2 triki kucharskie: jak złagodzić ostry smak cebuli oraz jak zrobić chrupiące chipsy z boczku w plastrach, np. do udekorowania potrawy.

– Żeby cebula była łagodniejsza w smaku, należy ją najpierw przepłukać gorącą wodą (z kranu) przez ok. 30 sekund, a następnie włożyć do szklanki z wodą, do której dodajemy łyżkę cukru i octu oraz szczyptę soli. Cebulę marynujemy w ten sposób przez ok. 15 min. – podpowiada kucharz.

– Aby powstały pyszne, chrupiące chipsy z boczku, należy jego cienko pokrojone plastry położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć je kolejną warstwą papieru. Następnie całość docisnąć, np. ciężką patelnią, którą można wstawiać do piekarnika. Zapiekać przez ok. 15 – 20 min, aż boczek stanie się złotobrązowy i chrupiący. Po wyjęciu chipsy odsączamy z nadmiaru tłuszczu na kuchennym ręczniku. – radzi ekspert Lubelli.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *