Smak lata
Czas czytania:1 min

Smak lata

0 0

Gdy na zewnątrz temperatura w słońcu idzie w górę nasz apetyt gwałtownie spada. Jednak coś jeść trzeba. W upalne dni doskonale sprawdzają się sałatki – ich przygotowanie nie pochłania wiele czasu, a one same dobrze przygotowane potrafią ochłodzić nasz organizm

Owocowo

Dla tych, którzy latem nie przepadają za mięsem, natomiast cenią dojrzewające w letnim słońcu owoce polecamy sałatkę owocową. Wystarczy tylko wybrać pulę ulubionych owoców: mandarynki, banany, brzoskwinie, winogrona, jabłka – pokroić i ze sobą wymieszać. Potrawa doskonale sprawdza się jako deser, a w wielkie upały nawet główne danie – jest pożywna i smaczna, w dodatku gasi pragnienie.

Mięsnie

O tej porze roku serwujemy mięsa w nieco zmodyfikowanej formie. Na stołach pojawiają się one przeważnie wieczorami, podczas grillowania z rodziną i przyjaciółmi. Prócz gorących kiełbas prosto z rusztu, z którymi nie można przesadzać, warto zaserwować mięso podane w sałatce np. tej z mniej kalorycznego kurczaka. Potrzebujemy:

– 20 dag smażonej, gotowanej lub wędzonej piersi kurczaka, – 5 dag rodzynek,

– 5 dag posiekanych orzechów włoskich,

– 25 dag białych części porów,

– 4 łyżki Dressingu Jogurtowego Develey,

– łyżka soku z cytryny,

– sól, pieprz

Sałatka powstaje szybko i prosto: mięso kroimy w kosteczkę, pory w talarki –układamy je na sicie i spażamy wrzątkiem, a następnie polewamy zimną wodą. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut, potem odcedzamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dodajemy orzechy, sok z cytryny i Dressing Jogurtowy Develey. Przyprawiamy solą i pieprzem. Esteci swoją sałatkę mogą udekorować połówkami orzecha,

Warzywnie

W sałatce warto wykorzystać warzywa, które jesteśmy w stanie wyhodować sami. Dużą popularnością w lipcu cieszy się rzodkiewka. Jej charakterystyczny smak doskonale sprawdza się na letnich stołach. Oto jedna z rzodkiewkowych propozycji:

Łączymy takie składniki: 4 ugotowane i pokrojone w ósemki jaja, 2 pęczki poszatkowanej rzodkiewki, 1/2 główki porwanej palcami sałaty rzymskiej i garść liści rukoli. Do wymieszanych składników dodajemy 2-3 łyżki oliwy, łyżkę soku z cytryny, sól i pieprz. Powstaje istna pychota!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Zimowa sałatka z pomidorów
Next post Imprezowe dania