Smaki hiszpańskiej kuchni

Hiszpańska kuchnia to aromat oliwy, wina, smak suszonej szynki i niezapomnianej paelli ze świeżymi owocami morza. Hiszpańskie potrawy zachwycają smakiem i kolorem, a przede wszystkim kuszą podniebienie, by sięgnąć po kolejny kęs. Co z hiszpańskiej kuchni każdy podróżnik powinien zakosztować w ojczyźnie ziół, wina i oliwy?

Hiszpania to przede wszystkim bogactwo owoców morza, niezwykłych przystawek zwanych tapas oraz królestwo win i wytrawnych deserów. W kuchni dominują zarówno zioła, oliwa z oliwek jak i ziemniaki, smakowite papryczki oraz pomidory.

Kulinarną podróż po Hiszpanii warto zacząć od aromatycznej paelli. Ta tradycyjna potrawa południa to odmiana risotto na bazie szafranu, warzyw ze świeżymi owocami morza. W paelli znajdziemy zarówno krewetki, mule, kalmary, kawałki mięs oraz drobno posiekaną paprykę i fasolkę. Prawdziwą paelle podaje się dymiącą na patelni z aromatycznym szafranem. Najlepiej smakuje jednak, gdy potrawa nieco ostygnie.

Patatas bravas i tapas. Prócz paelli dumą hiszpańskiej kuchni są przekąski tapas. Wśród nich królują między innymi smażone ziemniaki, pokrojone w kostkę z ostrym majonezowym sosem na bazie drobno posiekanej chilli oraz tortille, czyli omletu na bazie zmieników (nie wolno go mylić z meksykańską tortillą). Ważne miejsce w hiszpańskiej kuchni zajmuje także gazpacho czyli chodnika podawanego na zimno. Gazpacho składa się najczęściej surowych warzyw, octu i oliwy z dodatkiem rozmoczonego chleba. Niegdyś składniki gazpacho były krojone w kostkę a następnie ucierane, dziś do połączenia składników używa się miksera.

Koneserom słodkich deserów w Hiszpanii, a właściwie Katalonii na pewno zasmakuje creme catalana. To swoisty pudding przygotowywany na bazie mleka, cytryny, żółtek, kory cynamonu oraz mąki kukurydzianej. Na wierzchu najczęściej spoczywa karmelizowany cukier.

Podczas podróży po hiszpańskich krainach nie można przegapić wyjątkowego smaku oliwy z oliwek oraz suszonych szynek czy kiełbasek chorizo. Najbardziej umiłowanym trunkiem przez Hiszpanów jest oczywiście wino. To właśnie tu powstaje także wyjątkowa odmiana wina musującego zwanego cavą, które świetnie pasuje zarówno do dań mięsnych jak i do deserów.

Flagowych trunkiem hiszpańskiej kuchni jest oczywiście sangria. To jednak nie ta, znana nam z naszych sklepowych półek. Tradycyjnie sangrię, czyli swoisty poncz, przygotowuje się mieszając dobre wysokoprocentowe czerwone wino (półsłodkie) z wermutem lub winiakiem. W sangrii nie może zabraknąć świeżych plasterków owoców np.: pomarańczy, cytryn, ananasa, a nawet brzoskwiń. Sangrię podaje się dobrze schłodzą z kostkami lub pokruszonym lodem. To idealny trunek na gorące popołudnie!

Przepis na paellę

Składniki: oliwa z oliwek (najlepiej wprost z Hiszpanii), 2 filety z kurczaka (obrane i pokrojone w kostkę), 2 kiełbaski pokrojone w większe kawałki, 2 cebule (posiekane i obrane), 2 ząbki przeciśniętego czosnku, 2 szklanki ryżu arborio), 3 łyżki kurkumy albo zmielonego szafranu, 3 szklanki bulionu drobiowego, 2 pomidory obrane ze skórki i pokrojone na drobno, papryka czerwona pokrojona w kostkę, szklanka białego wytrawnego wina, 3 liście laurowe, gałązka świeżego rozmarynu oraz 400 g świeżych i obranych krewetek.

Przygotowanie: Oliwę z oliwek rozgrzej na dużej patelni podsmaż kiełbaski i kurczaka, aż do uzyskania rumianych brzegów. Przełóż na talerz. Następnie podsmaż cebulkę, dodaj czosnek, gdy tylko cebula i czosnek zmienią się dodaj paprykę, pomidory, mięso, krewetki i wymieszaj. Następnie dodaj ryż i mieszając dolej łyżkę bulionu, liście laurowe, rozmaryn. Gdy całość zacznie się gotować i parować dolej kolejną łyżkę bulionu. Gdy ryż zmięknie dodaj kurkumę lub szafran, tak by całość nabrała żółtego koloru, a po wymieszaniu dość jeszcze przez kolejne 15 min. Podawaj na patelni z lampką białego wytrawnego wina!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *