Sos kurkowy

Przedstawiamy przepis na smakowity sos, który na pewno znajdzie wiele pysznych zastosowań w domowym menu. Głównym bohaterem są kurki, inaczej nazywane pieprznikami jadalnymi, które są polskim dobrem narodowym obficie występującym w naszych lasach. Smażymy je, marynujemy, dusimy lub suszymy. Tym razem będzie zupełnie inaczej…

Składniki:

* Kurki świeże lub mrożone – 100 gramów Mała cebula – 1 sztuka

* Ząbek czosnku – 1 sztuka
* Bulionetka pieczeniowa Knorr – 1 sztuka
* Olej słonecznikowy – 50 mililitrów
* Koniak lub brandy – 20 gramów
* Posiekany rozmaryn – 1/2 łyżki
* Śmietana – 200 mililitrów
* Czarny pieprz – 1 szczypta

Sposób przygotowania:

1. Kurki oczyść, umyj i osusz, a następnie pokrój na mniejsze, w miarę równe kawałki. Cebulę i czosnek drobno pokrój w kostkę, podsmaż na patelni, dodaj kurki. Całość smaż chwilę, podlej koniakiem, podpal i pozwól, aby alkohol kompletnie się wypalił.

2. Do tak przygotowanych grzybów dodaj jedną Bulionetkę pieczeniową KNORR i 300 ml wody. Całość doprowadź do wrzenia, gotuj chwilę, dodaj śmietanę.

3. Sos gotuj, aż uzyska odpowiednią konsystencję. Całość dopraw do smaku odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. Pokrój drobno rozmaryn i dodaj do reszty składników.

4. Tak przygotowany sos jest wspaniałym dodatkiem do smażonych, pieczonych czy nawet grillowanych mięs. Doskonale komponuje się z dziczyzną, wieprzowiną. i wołowiną. Może być także dodatkiem do pieczonego pstrąga.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *