Spaghetti pełnoziarniste z warzywami sezonowymi

Spaghetti pełnoziarniste z warzywami sezonowymi

0 0

Spaghetti pełnoziarniste z warzywami sezonowymi to pyszna i sycąca propozycja na zimowe danie

Składniki:

  • 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni hokkaido
  • 1 puszka pomidorów bez skórek Valfrutta
  • 4 łyżki glassy sojowej Ponti
  • 1 op. makaronu pełnoziarnistego
  • 5 łyżek oliwy Olitalia
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 2 duże marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 10 średnich pieczarek
  • 250 g pomidorów koktajlowych
  • 2 duże szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • świeża bazylia
  • ser cheddar (w zależności od upodobań)
  • sól, pieprz

Wykonanie:

1. Marchewkę obieramy, kroimy w słupki. Szalotkę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę.

2. Rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, czosnek i smażymy 1 minutę często mieszając. Dodajemy marchewkę oraz dynię i smażymy cały czas mieszając.

3. Paprykę kroimy w kostkę, dodajemy na patelnię, to samo robimy z pieczarkami. Dodajemy glassę sojową i dusimy kilka chwil.

4. Dodajemy pomidory w puszce, pokrojone pomidory koktajlowe oraz pokrojony seler naciowy. Całość dusimy kilka minut, w razie potrzeby delikatnie zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Doprawiamy na koniec do smaku.

5. W międzyczasie gotujemy makaron al dente. Odcedzamy, odrobinę wody spod makaronu możemy pozostawić do ewentualnego rozcieńczenia sosu.

6 Gorący sos mieszamy z makaronem, bazylią, startym serem oraz kwiatami selera naciowego.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Skóra w starciu ze smogiem
Next post Lekko i zdrowo, czyli 5 zasad, dzięki którym przywitasz wiosnę z uśmiechem