Spaghetti z orientalną nutą

Nie każdy wie, że słowo spaghetti przede wszystkim oznacza rodzaj długiego, cienkiego makaronu. W języku polskim równie często bywa bowiem wykorzystywane w odniesieniu do potraw przygotowywanych na jego bazie. W naszym kraju najpopularniejsze jest spaghetti carbonara oraz bolognese. Najwyższa więc pora na spróbowanie długiego makaronu z sosem w klimacie orientu

Eksperci marki Jasmeen nie bez powodu przekonują do poznawania, eksperymentowania i wprowadzania składników kuchni Bliskiego Wschodu do swojego menu. Produkty orientu urozmaicają tradycyjne dania, nadając im wyjątkowy smak i aromat.

Spaghetti z orientalną nutą

  • 3/4 puszki gotowanej ciecierzycy z puszki (np. marki Jasmeen)
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki (400 g)
  • 1 łyżka pasty harissa (np. marki Jasmeen) – opcjonalnie dla fanów ostrzejszego jedzenia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1,5 łyżeczki suszonego oregano
  • Kilka listków bazylii
  • Olej
  • Sól i pieprz do smaku

Na rozgrzany na patelni olej wrzuć posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż przez 3-4 minuty. W garnku ugotuj makaron spaghetti. Do cebuli i czosnku dodaj pomidory i łyżkę pasty harissa, wszystko dokładnie wymieszaj. Podsmażaj jeszcze przez około 5-7 minut. Dopraw do smaku. Dodaj porwane liście bazylii oraz ocet balsamiczny i wymieszaj. Następnie dołóż odsączoną ciecierzycę. Podgrzewaj jeszcze przez 3 minuty. Ugotowany makaron odcedź i przerzuć na patelnię, wymieszaj. Przed podaniem udekoruj potrawę pozostałymi listkami bazylii.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *