Sprytny sposób na udane Święta Wielkanocne – przepisy
Czas czytania:2 min

Sprytny sposób na udane Święta Wielkanocne – przepisy

0 0

Święta Wielkanocne to moment, gdy na stołach pojawiają się tradycyjne potrawy. Na stół trafiają wędliny, sałatki, żurek, biała kiełbasa i oczywiście jajka, często kolorowe i bogato zdobione. Obok nich nie może zabraknąć także chrzanu. To dodatek, bez którego żaden stół nie byłby prawdziwie świąteczny. Aby jego wyjątkowym smakiem mógł się cieszyć każdy – warto przygotować się także na przyjęcie miłośników wariantów delikatniejszych, bardziej łagodnych

Roladki z filetu z kurczaka ze szpinakiem, w szynce parmeńskiej, podawane z chrzanem śmietankowym

SKŁADNIKI:

• pojedyncze piersi z kurczaka 4 sztuki

• liście szpinaku 2 garści

• masło 50g

• świeża natka pietruszki

• szynka parmeńska 12 plastrów

• sól

• pieprz czarny świeżo mielony

• olej do smażenia

• ziemniaki 500g

• śmietanki 30% 300g

• chrzan śmietankowy Krakus

SPOSÓB WYKONANIA

1. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plastry. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwy ziemniaków, przesypując je solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość zalej śmietanką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 1 godziny. Ziemniaki powinny wchłonąć śmietankę, stać się miękkie i kremowe w smaku.

 

2. Piersi z kurczaka przekrój w poprzek tak, aby jeden bok pozostał nieprzekrojony. Rozłóż na płasko, rozbij delikatnie tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem. Na każdej piersi rozłóż liście szpinaku, połóż kawałek zimnego masła, posyp posiekaną natką pietruszki i zawiń w roladkę. Postaraj się boki zwinąć do środka. Tak przygotowaną roladkę owiń trzema plastrami szynki parmeńskiej i odłóż na bok.

 

3. Po przygotowaniu wszystkich roladek, rozgrzej na patelni olej i dokładnie obsmaż roladki ze wszystkich stron. Przełóż do naczynia żaroodpornego lub, jeśli masz możliwość, wstaw razem z patelnią do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut. Po upieczeniu podaj z chrzanem śmietankowym Krakus i z ziemniakami w śmietanie.

Wytrawne bułeczki z łososiem, szpinakiem i fetą 

SKŁADNIKI (na ok. 12 sztuk):

• mąka tortowa 2 szklanki

• wiejskie jaja 2 sztuki

• ser feta 200g

• szpinak w liściach (może być mrożony) 150g

• łosoś 150 g

• gęsta śmietana 18% 3/4 szklanki

• oliwa z oliwek 3 łyżki

• proszek do pieczenia 2 łyżeczki

• zioła prowansalskie

• czosnek 2 ząbki

• masło klarowane do smażenia

 

Do podania:

• chrzan śmietankowy Krakus

• kiełki rzeżuchy i/lub rzodkiewki
SPOSÓB WYKONANIA

1. Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Szpinak wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 3 minuty. Odcedź i posiekaj (jeśli użyjesz mrożonego, najpierw go rozmroź i odciśnij nadmiar wody). Fetę pokrój w kostkę, a łososia podduś lekko na maśle.

2. W pojemniku ubij mikserem całe jaja, śmietanę i oliwę. Wsyp do nich mąkę z proszkiem, zioła oraz przeciśnięty czosnek i krótko miksuj na niskich obrotach. Dodaj szpinak, fetę i kawałki łososia (bez skóry), mieszając wszystkie składniki ręcznie. Powinno wyjść gęste, zwarte ciasto.

3. Rękami oprószonymi mąką odrywaj kawałek ciasta, formując z niego kulę. Każdą z nich układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz aż bułeczki wyrosną i nabiorą złocistego koloru (ok. 12-15 minut). Ostudzone bułeczki przekrawaj, posmaruj do smaku chrzanem śmietankowym Krakus i posyp kiełkami.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post 4 produkty, z którymi łatwo zorganizujesz świąteczne porządki
Next post Jak nosić sneakery? 5 pomysłów na stylizacje