Światowy Dzień hot-doga. Sprawdź najlepsze przepisy!

Obowiązkowo z parówką, sosem i w podłużnej bułce. Hot dog to bardzo proste i zarazem smaczne danie, które już 4 lipca obchodzi swoje międzynarodowe święto. Jak przygotować go samodzielnie w domu i co do niego dodać? Poznaj ciekawe i proste przepisy

Najprostsze danie świata

Bohater komiksów, dowcipów, pluszaków i każdej kuchni. Klasyczny hot dog to pyszna i wyjątkowo prosta przekąska, która zdobyła popularność na całym świecie. Niesłusznie mylony jest z kuchnią amerykańską, ponieważ jego ojczyzną są Niemcy. Występuje w różnych wersjach, w zależności od inwencji przygotowującego. Przykładowo w Tajlandii furorę robi corn dog, czyli parówka w cieście kukurydzianym, a w słonecznej Kalifornii danger dog, czyli parówka otulona bekonem z dodatkiem zeszklonej cebuli i sosu chili. Do przygotowania hot doga nie trzeba mieć wyjątkowych umiejętności kulinarnych, dlatego bez problemu zrobimy go samodzielnie w domu. Przedstawiamy przepisy na dwa domowe hot dogi – z papryczkami jalapeno i ogórkami małosolnymi. Wypróbujecie?

Papryczkowy zawrót głowy

Składniki:

  • 1 podłużna bułka;
  • 1 parówka z kurczaka NATURA marki Konspol;
  • 1 świeży pomidor;
  • kilka liści rzymskiej sałaty;
  • 1 zółta papryka;
  • kilka papryczek jalapeno;
  • 1 czerwona cebula
  • ketchup

Przygotowanie hot doga:

Bułkę nacinamy do połowy i wrzucamy do rozgrzanego  piekarnika na około 10 minut. W tym samym czasie we wrzącej wodzie gotujemy parówkę ok 2 minuty. Bułkę wyjmujemy z piekarnika i wkładamy do niej parówkę. Sałatę rwiemy na mniejsze części, paprykę kroimy w paski, jalapeno i pomidora w plasterki, a cebulę w piórka. Wszystkie warzywa wkładamy do bułki. Następnie dorzucamy połówki papryczek jalapeno i polewamy ketchupem.

Z ogórkiem małosolnym i pietruszką

Składniki:

  • 1 podłużna bułka;
  • 1 parówka Hot dog z kurczaka marki Konspol;
  • 1 ogórek małosolny;
  • cebula;
  • kilka rzodkiewek;
  • pęk szczypiorku;
  • 1 natka pietruszki;    
  • musztarda

Przygotowanie hot-doga:

Bułkę przecinamy wzdłuż i podgrzewamy w piekarniku. Ciepła bułka jest smaczniejsza i bardziej miękka. Ogórki małosolne i rzodkiewkę kroimy w plasterki. Po jednej stronie bułki układamy plasterki rzodkiewki a po drugiej ogórka. W dalszej kolejności gotujemy parówkę, po czym wkładamy ją do środka bułki. Natkę pietruszki i szczypiorek siekamy i posypujemy nimi hot doga. Na koniec bułkę polewamy musztardą.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *