Szybki obiad – poznaj patent na kluski leniwe
Czas czytania:2 min

Szybki obiad – poznaj patent na kluski leniwe

0 0

Nie masz pomysłu na szybki obiad? Czasem najprostsze przepisy są najlepszym rozwiązaniem. W kuchni warto sięgać do zapomnianej polskiej kulinarnej klasyki. Czasem wystarczą trzy składniki, takie jak jajka, mąka i twaróg, by w krótkim czasie wyczarować pożywny posiłek dla całej rodziny. Leniwe, bo o nich mowa, najlepiej smakują na słodko: ze śmietaną, cynamonem, cukrem lub sezonowymi owocami. Poznaj patent na szybki i smaczny obiad, który przed laty wykorzystywały nasze mamy i babcie.

Ale czemu leniwe? 

Serowe, słodkie i do tego leniwe. Dlaczego? Nazwa nie jest przypadkowa – leniwe, bo ich wykonanie nie wymaga od nas wielkiego zaangażowania – robi się je z 3 składników, jak pierogi, ale dużo szybciej, bez długiego wałkowania, wykrawania, a przede wszystkim nadziewania i lepienia. Choć ze względu na skład nazywane są także pierogami, to bardziej pasuje do nich określenie: kluski. Wystarczy, że produkty wrzucimy do jednej miski, krótko wyrobimy, pokroimy nożem i wrzucimy do wrzątku. Leniwe były popularne w Polsce już wiele lat temu, bo to danie tanie, sycące, szybkie i proste w wykonaniu. Pyszne słodkie kluski z twarogiem będzie w stanie zrobić każdy.

Słodkie leniwe 

Ten obiad pokochają wszyscy! Dzieci, bo kluski można posypać cukrem i dorośli, bo zaspokoi głód i będzie odskocznią od tradycyjnego zestawu: ziemniaki, surówka i kotlet. To idealne danie, gdy szybko potrzebujemy pomysłu na obiad, a w kuchni mamy tylko podstawowe składniki. Wystarczy mąka, jajko i twaróg. Nie wierzysz? Sprawdź!

Składniki: 

  • 500 g tłustego twarogu Mazurski Smak·
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej

Dodatkowo: ·

  • roztopione masło extra Łaciate
  • ok. 350 g gęstej śmietany Łaciata 18%
  • cukier wanilinowy
  • cukier biały + opcjonalnie brązowy
  • 200 g mrożonych mieszanych owoców
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • cynamon

Przygotowanie: Twaróg wkładamy do miski razem z jajkiem oraz szczyptą soli i dokładnie rozgniatamy (najlepiej praską do ziemniaków).Na stolnicę wysypujemy 2 łyżki mąki, wykładamy ser z jajkiem, na wierzch przesiewamy mąkę ziemniaczaną i resztę mąki pszennej.Zagniatamy szybko składniki, łącząc je w kulę, w razie potrzeby podsypujemy stolnicę niewielką ilością mąki. Ciasto dzielimy na 4 części, z każdej formujemy wałek, w razie potrzeby podsypując mąką, następnie rozpłaszczamy go szerokim nożem i kroimy ukośnie na kawałki (podobnie jak kopytka).

Zagotowujemy wodę w dużym garnku, dodajemy 1/2 łyżeczki soli i wkładamy kluski. Gotujemy przez około minutę od wypłynięcia na powierzchnię.Śmietanę mieszamy z 2 łyżeczkami cukru wanilinowego oraz białym cukrem. Owoce wkładamy do rondelka lub garnka i podgrzewamy aż się rozmrożą, w międzyczasie kilka razy mieszamy. Na koniec łączymy z mąką ziemniaczaną. Jeśli owoce są bardzo kwaśne można je posłodzić.Ugotowane kluski wykładamy na talerze, skrapiamy roztopionym masłem, posypujemy brązowym lub białym cukrem i cynamonem. Jeśli lubimy możemy je polać śmietaną i sosem owocowym.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Jak pokonać problemy laktacyjne i dlaczego nie każda kobieta może karmić wyłącznie piersią?
Next post Niezawodne plecaki są w modzie