Tarta orzechowa z musem czekoladowym i malinami

Co powiecie na tartę orzechową z musem czekoladowym? Idealna przekąska na sylwestrową noc i nie tylko

Składniki na spód (foremka o średnicy 28 cm):

· 100 g tartych orzechów laskowych BackMit
+ 2 łyżki do wysypania foremki

· 130 g mąki pszennej

· 80 g masła w temp. pokojowej + masło do wysmarowania foremki

· 1 jajko L w temp. pokojowej

· 60 g cukru pudru

· szczypta soli

Dodatkowo:

· 250 g mascarpone

· 250 g śmietany 36% schłodzonej przez noc w lodówce

· 2 gorzkie czekolady

· słoik dżemu malinowego

· maliny/borówki do ozdoby

· 2 łyżki kakao gorzkiego

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki na ciasto umieść w misie miksera i wyrób na jednolitą masę.

2. Foremkę wysmaruj masłem, wysyp orzechami.

3. Wyklej foremkę ciastem i przełóż na 30 minut do zamrażarki. W tym czasie piekarnik rozgrzej do 180°C (funkcja góra-dół).

4. Wyjmij foremkę z ciastem z zamrażarki i piecz je około 20 minut, do ładnego zbrązowienia ciasta.

5. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (umieszczając miseczkę z czekoladą na garnku z gotującą wodą) lub w mikrofalówce.

6. Czekoladę lekko przestudź. Wymieszaj z mascarpone. Śmietanę ubij na sztywno. Dodaj mascarpone z czekoladą, miksuj do wymieszania składników.

7. Na spód schłodzonego ciasta wyłóż równomiernie dżem, następnie krem czekoladowy.

8. Wyrównaj powierzchnię, wierzch tarty wysyp kakao i wyłóż owoce.

9. Ciasto podawaj schłodzone.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *