Truskawki w zimie? Czemu nie!
Czas czytania:1 min

Truskawki w zimie? Czemu nie!

0 0

Truskawki kojarzą się z radością, słońcem i oczywiście z miłością. Przywołują wspomnienia wakacji, są też doskonałe jako dodatek do szampana podczas romantycznej kolacji. Stanowią również inspirację dla artystów i obiekt pożądania dla… fanów tenisa! Z miłości do tych owoców powstają także pyszne przetwory od Łowicza, który w ich stworzenie wkłada całe serce. Prezentujemy dwa inspirujące przepisy z wykorzystaniem dżemów truskawkowych

Pieczony camembert z konfiturą truskawkową Łowicz

Składniki dla 3-4 osób:

  • ser camembert- 1 sztuka
  • konfitura z truskawek Łowicz- 2 czubate łyżki
  • słodki sos balsamiczny- 2 łyżki
  • migdały w płatkach- 2 łyżki
  • świeży tymianek- kilka listków do posypania

Wykonanie:

Ser ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i zapiekaj przez 18 minut w 180 stopniach.

Podawaj od razu z konfiturą z truskawek, polej słodkim sosem balsamicznym, posyp migdałami w płatkach i listkami tymianku.

Naleśniki czekoladowe z truskawkowym dżemem Łowicz

Składniki (14-20 naleśników):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mocno gazowanej
  • 2 jajka
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • masło klarowane do smażenia

Dodatki:

  • 1–2 słoiki dżemu truskawkowego niskosłodzonego Łowicz
  • 300 g mascarpone
  • 300 g śmietany kremówki 30%
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 1–2 łyżki cukru pudru
  • świeże borówki oraz maliny do dekoracji (ilość według uznania)

Wykonanie:

Mąkę i kakao przesiej, dodaj mleko, wodę, jajka, sól i cukier. Całość dokładnie wymieszaj. Odstaw na minimum 30 minut. Smaż partiami na rozgrzanej patelni z odrobiną masła klarowanego. Liczba naleśników uzależniona jest od wielkości patelni, na której je smażymy, oraz od ilości ciasta nalewanego na patelnię.

Ozdabianie:

Śmietanę, mascarpone oraz jogurt umieść w misce miksera. Dodaj cukier puder oraz cukier z wanilią i całość zmiksuj na najwyższych obrotach, aż krem będzie gęsty i puszysty. Naleśniki smaruj kremem i dżemem, możesz udekorować świeżymi owocami.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Na co będziemy mieć apetyt w 2018? Najnowsze trendy kulinarne
Next post Z witaminą C… zima jest cieplejsza!