Wigilijny karp z ziołami

Wigilijny karp z ziołami

0 0

Czego nie może zabraknąć na wigilijnym stole? Oczywiście karpia! Smażony, w galarecie, faszerowany – sposobów w jaki możemy go przygotować jest od groma. Robert Muzyczka z Dworu Korona Karkonoszy poleca wersję smażoną, koniecznie na klarowanym maśle. Podkreśli ono delikatny smak ryby, a wraz z dodatkiem świeżych ziół stworzy danie w iście świątecznym wydaniu

Wigilijny karp z ziołami

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy!

Składniki:

– wypatroszony karp ok. 1,3kg 1szt.

– sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku

– ulubione świeże zioła (rozmaryn, tymianek, majeranek, natka pietruszki itp.)

– masło klarowane

Wykonanie:

Karpia doprawić solą i pieprzem. Do brzucha włożyć kilka gałązek ulubionych ziół  i odstawić do lodówki na kilka godzin. Tak przygotowanego karpia smażyć bardzo powoli na klarowanym maśle z obu stron. Wyciągnąć zioła dopiero gdy karp będzie gotowy.

Smacznego!

Rada: By pozbyć się zapachu mułu należy obłożyć rybę plastrami cebuli i kawałkami czosnku na noc.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Styl retro na Wigilię!
Next post Świąteczne wydatki last minute – jak sobie z nimi radzić?