Wok – smacznie i zdrowo
Czas czytania:1 min

Wok – smacznie i zdrowo

0 0

Wok to stare chińskie naczynie, które świetnie sprawdza się w nowoczesnej kuchni. Można przygotować w nim wyśmienite posiłki dla całej rodziny. Służy do smażenia, duszenia i gotowania

Wok to skrzyżowanie patelni, garnka i misy. Jest charakterystycznym naczyniem w kuchni chińskiej. Służy do smażenia (głównie mięsa i warzyw) w ruchu na ogniu.

Specyficzny kształt pozwala na szybką obróbkę termiczną Wymaga od kucharza nieustannego trzymania go w ręku, potrząsania nim i mieszania znajdującej się w nim składników. Ma dno o małej średnicy, ścianki wysokie i pochyłe, posiada jedno lub dwa uchwyty. Taka budowa pozwala przyrządzać potrawy na minimalnej ilości tłuszczu; zaledwie łyżka oleju pokryje całe dno. Podsmażone kawałki mięsa czy warzyw przesuwa się na ścianki, gdzie miękną w niewiele niższej temperaturze, ale już bez tłuszczu. W woku można też gotować na parze i dusić, a wszystko zgodnie z zasadami zdrowej kuchni.

Przygotowanie potrawy trwa krótko. Składniki należy pokroić na kawałki podobnej wielkości, bo tylko wtedy usmażą się równomiernie.

Zalety woka:

– wielofunkcyjność naczynia

– krótki czas przygotowywania posiłków

– zużycie niewielkiej ilości tłuszczu, przez co dania są dietetyczne

Smaczne i szybkie danie z woka

40 dag piersi indyka, 15 dag kurek lub pieczarek, 2 marchewki (15 dag)

10 dag białej części pora, 1/2 puszki kukurydzy (20 dag),

1 cukinia (15 dag), 1 cebula (10 dag), 3 łyżki oleju,

2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki czystej wódki, cukier, sol, pieprz

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kawałki, przełożyć do miski, polać sosem sojowym i wódką, przyprawić solą, cukrem i pieprzem, wymieszać i odstawić na 30 minut. Marchewki obrać, umyć i pokroić w słupki. Grzyby oczyścić, umyć i odsączyć. Por umyć i pokroić w paski. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Cukinie umyć, pokroić w półplasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka.

W woku rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać mięso i grzyby. Smażyć 4 minuty, a potem włożyć pozostałe warzywa i jeszcze podsmażyc 3 minuty. Doprawić solą oraz pieprzem.

Podawać z ryżem ugotowanym na sypko, pieczywem lub grzankami.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Jak ugotować makaron al dente?
Next post Sylwestrowe makijaże