Wspólne gotowanie to frajda i super pomysł na karnawałową zabawę
Czas czytania:3 min

Wspólne gotowanie to frajda i super pomysł na karnawałową zabawę

0 0

Najlepsze imprezy, jak wiadomo, odbywają się w kuchni, gdzie przy stole toczą się rozmowy, goście żartują i opowiadają ciekawe historie. Sprawmy więc, by w czasie karnawału zapanował w niej radosny nastrój! Powieśmy kolorowe dekoracje, zaprośmy bliskich oraz przyjaciół i wspólnie przygotujmy smaczne potrawy. Nie trzeba być mistrzem kulinarnym. Jeden dobry kucharz wystarczy, a pomocnicy mogą kroić, siekać i mieszać składniki. Radosna zabawa w dobrym towarzystwie zapewniona, a my będziemy mieć pewność, że menu w domowej restauracji będzie dokładnie takie, jak lubimy!

Eleganckie bale, imprezy w klubach i tzw. domówki – karnawał to niewątpliwie czas dobrej zabawy. Dużą popularnością cieszą się zwłaszcza te ostatnie. W gronie rodziny i przyjaciół bawimy się najlepiej, bo mamy pewność, że rozmowy będą pełne żartów, radosnych wspomnień i wspólnych tematów. W tym roku zaskoczmy naszych gości i zaprośmy ich nie do suto zastawionego stołu, ale do radosnego gotowania!
A skoro to karnawał, zadbajmy o odpowiednie stroje, np. zabawne fartuszki i wielką czapkę dla szefa kuchni. Może być nim jeden mistrz, który rozdzieli zadania albo kilku, którzy po kolei przygotują swoje specjały. Niech będzie naprawdę wesoło! Urządzajmy konkursy na najrówniej pokrojonego ogórka do sałatki, najśmieszniejszą figurkę z serwetki lub najpiękniej podane danie. Można też zaprosić przyjaciół i bliskich w kulinarne podróże po świecie i przygotowywać dania, które poznaliśmy w innych krajach. Warto wtedy zadbać o odpowiednią oprawę – muzykę z danego regionu świata i pokaz zdjęć w tle.

Postarajmy się, żeby menu też nie było nudne – niech pojawią się w nim produkty z różnych grup spożywczych. Taki imprezowy jadłospis gwarantuje nie tylko smaczne potrawy, ale i dobre samopoczucie. Ważne też, żeby we wspólnym gotowaniu każdy miał swój – choćby najmniejszy, udział. Krojenie warzyw czy mieszanie sosu nie wymaga wielkich umiejętności, a jest ważnym elementem przygotowania potrawy. Mogą to robić nawet dzieci, którym przy okazji można pokazać, że menu na imprezę może być nie tylko pyszne, ale i wartościowe.

Po tak wesołych przygotowaniach w doborowym towarzystwie potrawy na pewno będą smakować doskonale, a my będziemy mieli kolejne radosne wspomnienia, które towarzyszyć będą wspólnym spotkaniom przez kolejne miesiące roku.

Inspiracji i pomysłów na ciekawe dania można szukać też na stronie akcji Akademia Uwielbiam – www.akademiauwielbiam.pl. To program edukacyjny przeznaczony dla uczniów klas VI-VIII szkoły podstawowej  i III klasy gimnazjum, który uczy m.in. doceniania wartości wspólnych posiłków i ich przygotowywania, a także radości z gotowania. Przygotowane dla nauczycieli materiały pozwalają na przeprowadzenie ciekawych zajęć tematycznych. Wystarczy  zgłosić swoją placówkę do udziału w akcji. Dodatkowo Uczniowie mogą wziąć udział w konkursach, zarówno dla szkoły jak i indywidualnych, w których  należy jedynie przesłać autorski przepis i zdjęcie potrawy, przygotowanej zgodnie z zasadami regulaminu. W konkursach do wygrania są atrakcyjne nagrody. Więcej informacji oraz regulaminy konkursów można znaleźć na stronie www.akademiauwielbiam.pl.

Pieczone gruszki z gorgonzolą i sosem kakaowym, 8 szt.:

-4 gruszki
-około 60 g sera gorgonzola
-8 orzechów włoskich
-2 łyżki słodkiego octu balsamicznego
-1 łyżka kakao DecoMorreno
-1 łyżka miodu
-1 łyżeczka soku z cytryny
-pestki granatu do ozdoby
-kilka gałązek świeżego tymianku do ozdoby

Gruszki przekroić na pół, wydrążyć środek i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 10 minut, następnie wyjąc formę i zagłębienie w gruszce wyłożyć serem gorgonzola. Wstawić ponownie do piekarnika i piec kolejne 10 minut. W międzyczasie przygotować sos – wymieszać słodki ocet balsamiczny z kakao, miodem i sokiem z cytryny. Upieczone gruszki polać sosem, posypać posiekanymi orzechami włoskimi, ozdobić pestkami granatu i świeżym tymiankiem.

Sałatka jajeczna z paluszkami krabowymi, 8 porcji:

-5 jajek
-10 paluszków krabowych
-2 średnie korniszony z chili Krakus
-1/2 awokado
-1 pęczek szczypioru
-2-3 łyżki majonezu
-sól, pieprz do smaku

Jajka ugotować, ostudzić, a następnie obrać i pokroić w kostkę. Paluszki, korniszony oraz awokado również pokroić i połączyć z jajkiem. Dodać drobno posiekany szczypior. Doprawić majonezem, solą oraz pieprzem. Podawać w szklankach lub pucharkach.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Ekologiczna edukacja dzieci jest konieczna, by zadbać o przyszłość natury
Next post Niełatwa walka – smog kontra skóra