Zdrowe lody, które zrobisz w domu
Czas czytania:1 min

Zdrowe lody, które zrobisz w domu

0 0

Temperatura powietrza rośnie, rośnie więc ochota na zimne przysmaki. Żeby nie urosło nic więcej, warto sięgnąć po zdrowe warianty mrożonych deserów, które można przygotować w domu. To świetne rozwiązanie dla tych, którzy liczą kalorie lub unikają alergenów – stwórzcie własne receptury lub sięgnijcie po sprawdzone przepisy naszego specjalisty – Chefa Lorka

Lody są szybkim i prostym deserem, który bez problemu możemy samodzielnie przygotować w domu, nawet jeśli nie posiadamy specjalnej maszynki. Wystarczy blender, owoce, ulubione dodatki i dobry pomysł.

Jak się przygotować?

Chef Lorek, finalista MasterChef Polska 2018, ma kilka cennych rad dla osób, które dopiero zaczynają przygodę z domowymi deserami lodowymi. Po pierwsze, najlepiej wychodzą lody przygotowane z naprawdę dojrzałych owoców. Są słodsze, a więc smaczniejsze, są też bardziej miękkie i idealnie nadają się do zblendowania. Domowe lody to nie tylko pyszna i zdrowsza niż sklepowa przekąska, ale też sposób, by wykorzystać dojrzałe owoce i uratować je przed zmarnowaniem. Same plusy! Lorek zaleca też, by najpierw do blendera wlać płyn, czyli wodę, mleko lub napój roślinny, a potem włożyć tam pokrojone owoce. Wykorzystanie blendera kielichowego to kolejna rada od Lorka – dobry blender sprawdzi się nie tylko przy robieniu lodów i sorbetów, ale też wielu innych potraw i szybko stanie się Waszą prawą ręką w kuchni.

Owocowe przyjemności

A co powinno znaleźć się w blenderze, by było naprawdę pysznie? Chef Lorek ma kilka typów! Warto sprawdzić idealne wakacyjne połączenie: banany i borówki. Mleko kokosowe i syrop z agawy delikatnie podkręcą smak. Deser jest wegański, bezpieczny dla osób z nietolerancją laktozy i dla liczących kalorie. W wakacje warto mieć w zamrażarce trochę owoców, by w kilka chwil wyczarować takie cudo!

Przygotować należy:

300 ml mleka kokosowego

150 g mrożonych bananów

300 g mrożonych borówek amerykańskich

łyżka syropu z agaw

Przepis jest banalnie prosty: zblenduj składniki na gładką masę. Można zjeść natychmiast.

Smak wakacji

Mleczna nuta maślanki, słodkie mango i kwaśna cytryna – rozkosz dla podniebienia! Jeśli użyjemy miodu zamiast cukru, możemy zjeść z przyjemnością i bez wyrzutów sumienia.

Przygotować należy:

300 ml maślanki

500 g mrożonego mango

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki miodu lipowego

Przepis znowu najprostszy z możliwych: wszystko razem blendujemy, pamiętając, żeby maślanka znalazła się w kielichu pierwsza. Jeśli zgodnie z przepisem użyjemy zamrożonego mango, nie musimy mrozić masy – jemy od razu!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Młoda i lśniąca cera przez długie lata? To możliwe!
Next post Jak dopasować szczoteczkę do naszych indywidualnych potrzeb?