Zielona tarta z musem jeżynowym
Czas czytania:1 min

Zielona tarta z musem jeżynowym

0 0

Jeśli marzy Ci się deser jak z instagramowych profili – mamy coś dla Ciebie! Zielona tarta wprawi w zachwyt Twoich bliskich nie tylko delikatnym i niecodziennym smakiem. Przygotowując smakołyk na bazie zielonego, szpinakowego ciasta i orzeźwiającego musu z jeżyn masz pewność, że nikt nie przejdzie obojętnie obok efektownego, pełnego kolorów słodkiego wypieku

Zielona tarta z musem jeżynowym

Składniki:

Ciasto:

120 g Szpinaku młodego marki Eisberg

3 jajka

łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)

100 g cukru

220 g mąki tortowej

60 ml oleju

sok z połówki cytryny

opakowanie cukru wanilinowego

60 g masła

Mus:

opakowanie serka mascarpone 250 g

śmietanka 36% 200 ml

sok z połówki cytryny

3 garście jeżyn (po zblendowaniu powinno wyjść ok. pół szklanki musu)

4 łyżki cukru pudru

dekoracja: np. jeżyny, maliny, lawenda

Szpinak zblendować z sokiem z połówki cytryny, dzięki czemu uzyskamy intensywny, zielony kolor. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Następnie dodać roztopione, chłodne masło oraz olej. Do masy dodać szpinak i mąkę (wcześniej przesianą
z proszkiem do pieczenia). Mieszać aż do momentu uzyskania gładkiego ciasta.

Formę do tarty posmarować masłem. Płynne ciasto przelać na formę i wstawić na około 25 minut do piekarnika z funkcją termoobiegu, rozgrzanego do temperatury 160 stopni. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić. Następnie wyjąć je z formy i odwrócić do góry dnem (wówczas wgłębienie w cieście będzie wyraźne). W przypadku używania zwykłej formy – wyjąć ciasto bez obracania.

Jeżyny zblendować. Następnie powstałe purée dokładnie przetrzeć przez sito tak, aby pozbyć się pestek i uzyskać jednolitą masę. Mus wymieszać z cukrem pudrem. Serek mascarpone ubić ze śmietanką (składniki powinny być dobrze schłodzone, min. 12 godzin). Gdy krem jest już gęsty dodać puree jeżynowe i sok z połówki cytryny. Wszystko jeszcze przez chwilę ubijać do uzyskania jednolitego koloru. Krem powinien być puszysty, sztywny – należy dobrze uchwycić moment, aby krem nie zamienił się w masło.

Krem nałożyć na ciasto i włożyć do schłodzenia do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem udekorować jeżynami, malinami oraz lawendą.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Nadpotliwość. Jak uporać się ze wstydliwym problemem?
Next post Jesienne boho