Ziemniaczana wariacja, czyli placuszki z kremem z kukurydzy
Czas czytania:1 min

Ziemniaczana wariacja, czyli placuszki z kremem z kukurydzy

0 0

Lubianym przez Polaków i niezwykle prostym w przyrządzeniu daniem są placki ziemniaczane. To tradycyjna potrawa, której głównym składnikiem są tarte surowe ziemniaki z dodatkiem cebuli. Nie każdy jednak wie, że te chrupiące i złociste placuszki doskonale smakują w połączeniu z kremem z kukurydzy.

Placki ziemniaczane to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Jednak spotkać możemy je także w kuchni ukraińskiej, rosyjskiej czy węgierskiej. Jest to proste w wykonaniu i bardzo smaczne danie, które można podawać z różnymi składnikami, zarówno w wersji na słono, jak i na słodko. Na polskich stołach oraz w restauracjach najczęściej spotykane są te z dodatkiem kwaśnej śmietany, bryndzy, gziku, cukru czy twarogu. Jeżeli jednak chcielibyśmy spróbować nowego połączenia, to warto przygotować do nich krem z kukurydzy. To pyszna kompozycja smaków, która może przypaść do gustu nawet tym, którzy do tej pory za plackami nie przepadali.

Placuszki ziemniaczane z kremem z kukurydzy składniki:

  • 1 puszka kukurydzy marki Sandra
  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • ½ łyżki słodkiej papryki
  • ½ łyżki kuminu
  • ¼ łyżki ostrej papryki
  • ¼ mielonej kolendry
  • 2 łyżki soku z limonki
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • olej do smażenia

Placuszki ziemniaczane z kremem z kukurydzy -przygotowanie:

Na tarce o małych oczkach trzemy obrane ziemniaki oraz cebulę. Dodajemy do nich mąkę, jajka, sól i pieprz, a następnie całość mieszamy. Powstałą masę odkładamy do lodówki. Następnie do nowego naczynia wsypujemy odcedzoną kukurydzę, słodką i ostrą paprykę, kumin, kolendrę, oliwę z oliwek, sól oraz pieprz. Całość dokładnie blendujemy i skrapiamy sokiem z limonki. Powstały krem podgrzewamy na małym ogniu przez około 15 minut. Następnie wyciągamy z lodówki masę i formułujemy z niej placki, które smażymy na rozgrzanym oleju przez około 3 minuty z każdej strony. Gotowe placki ziemniaczane przekładamy na talerze i podajemy polane kremem z kukurydzy.
Smacznego!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Wiosenna metamorfoza
Next post 5 mitów o powiększaniu ust