Zupa z pokrzywy, mięty z grzankami
Czas czytania:1 min

Zupa z pokrzywy, mięty z grzankami

0 0

Końcówka lata i początek jesieni to ostatnia szansa na zbiory cennych dla naszego zdrowia ziół, dostępnych niemal na wyciągnięcie ręki. A wśród nich znajdziemy m.in. pokrzywę o właściwościach nie tylko leczniczych, ale też odżywczych. Możemy wykorzystać ją nie tylko do przygotowania zdrowej herbatki, soku czy naparu, ale także do przygotowania zupy na bazie bulionu i mleczka kokosowego. Aksamitny krem w połączeniu z aromatyczną miętą i ciepłymi grzankami z chleba tostowego z pewnością zaspokoi nasz apetyt podczas jesiennej aury

Zupa z pokrzywy, mięty z grzankami – składniki:

  • liście pokrzywy – 3 duże garści
  • liście mięty – 2 garści
  • czosnek – 1 ząbek
  • cebula – 1 sztuka
  • masło – 30 g
  • bulion warzywny – 2 litry
  • mleczko kokosowe – 400 ml
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa – ¼ łyżeczki
  • chleb tostowy 3 ziarna (np. Dan Cake)

 

Przygotowanie:

Liście pokrzywy i mięty dokładnie wypłukać. Cebulę i czosnek obrać, rozdrobnić, poddusić na wolnym ogniu podsmażyć na maśle. Przełożyć do garnka, zalać bulionem warzywnym. Kiedy bulion zacznie się gotować dodać liście pokrzywy i mięty, zagotować. Zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zabielić mleczkiem kokosowym. Chleb tostowy 3 ziarna Dan Cake pokroić w kostkę, skropić oliwą z oliwek i zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni do uzyskania złotego koloru. Zupę podawać z grzankami.

Smacznego!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Wczesna jesień – stylizacje
Next post Folkowy styl i kwiaty – poznaj jesienne trendy