Zupa – przepis na kulinarny sukces
Czas czytania:2 min

Zupa – przepis na kulinarny sukces

0 0

Smaczna, gęsta, aromatyczna – to słowa, które najlepiej opisują udaną zupę. Lubujemy się w jej tradycyjnych smakach. Nasi faworyci to: pomidorowa, ogórkowa czy żurek

Winny krem z borowików z makaronem

Składniki:

• Suszone borowiki – 5 dekagramów

• Zupa w torebce Knorr Borowikowa – 1 sztuka

• ½ szklanki wina białego wytrawnego

• Śmietanka kremówka – 3 łyżki

• Makaron typu wstążki – 250 gramów

• ½ pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

1.Ugotuj borowiki i pokrój na kawałki.

2.Przygotuj na powstałym wywarze (500 ml) Zupę Borowikową Knorr zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dolej wino i gotuj przez ok. 10 minut na średnim ogniu.

3.Rozprowadź delikatnie śmietankę. Podawaj krem z ugotowanym wcześniej makaronem (najlepiej al dente) posypany natką pietruszki.

Zupa z kukurydzy z czosnkiem

zupa_zkukurydzy

Składniki:

• Ugotowana kolba kukurydzy – 2-3 sztuki

• Mleko – 3 szklanki

• Gałka muszkatołowa – 1 szczypta

• Pieprz

• Bulion na włoszczyźnie – 1 kostka

• Posiekana cebula – 1/2 sztuki

• Obrana roztarta główka czosnku – 1/2 sztuki

• Masło – 1 łyżka

• Posiekana natka pietruszki – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

1.Wyłuskaj kolby kukurydzy, zmiksuj połowę ziaren z ciepłym mlekiem, szczyptą gałki muszkatołowej, pieprzem oraz kostką Bulionu na włoszczyźnie Knorr.

2.Podsmaż cebulę i czosnek na maśle, dodaj zmiksowane ziarna kukurydzy i gotuj na małym ogniu 2-3 minuty.

3.Dodaj pozostałą kukurydzę gotując ponownie 3 minuty. Podaj posypane natką pietruszki.

Zupa z soczewicy

zupa_zsoczewicy

Składniki:

• Soczewica – 1 i 1/2 szklanki

• Rosół wołowy Knorr – 4 kostki

• Marchew – 2 sztuki

• Pietruszka – 2 sztuki

• Cebula – 1 sztuka

• Seler – 1/2 sztuki

• Ząbek czosnku – 3 sztuki

• Sok z cytryny – 2 łyżki

• Pieprz

• Posiekana natka pietruszki – 2 łyżki

• Pokruszony ser feta – 10 dekagramów

Sposób przygotowania:

1.Zalej soczewicę ciepłą wodą na 30 min, a następnie ugotuj do miękkości w 2 litrach wody z dodatkiem kostek Rosołu wołowego Knorr oraz obranych jarzyn i czosnku.

2.Usuń ugotowane jarzyny z wyjątkiem marchwi i czosnku. Odłóż kilka łyżek ugotowanej soczewicy, resztę zupy zmiksuj. Dodaj odłożoną soczewicę i dokładnie wymieszaj.

3.Dopraw zupę sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Podawaj z posiekaną natką pietruszki oraz pokruszonym serem feta. Doprawić do smaku.

Delikatna i bogata zupa z curry

zupa_zcurry

Składniki:

• Olej – 2-3 łyżki

• Cebula – 1 sztuka

• 1 łodyga selera naciowego lub kilka plasterków korzenia

• Marchew – 1 sztuka

• Rosół drobiowo-wolowy Knorr – 1 sztuka

• Imbir

• Curry – 3 łyżki

• Ostra papryka

• Śmietana – 1 łyżka

• Papryka żułta – 1 sztuka

• Ryż jaśminowy – 100 gramów

Sposób przygotowania:

1. Przesmaż na oleju posiekaną drobno cebulę i pokrojone w paski warzywa, smaż przez ok. 3 minuty. Dodaj ryż i zalej 1 litrem wody.

2. Dodaj zawartość torebki Rosołu z kury Knorr. Wsyp curry i gotuj razem aż ryż będzie miękki. Przypraw imbirem i ostrą papryką.

3. Wlej na talerz i udekoruj śmietaną

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Lekkie i sycące – zupy krem z dodatkiem ziół
Next post Zupy – na zimne dni