Czym się różni garnek od rondla? Podstawy gotowania dla zabieganych
Czas czytania:2 min

Czym się różni garnek od rondla? Podstawy gotowania dla zabieganych

0 0

Przygotowywanie posiłków może być szalenie przyjemne. Ale żeby polubić gotowanie i przestać traktować je jak przykry obowiązek, dobrze jest najpierw poznać nieco lepiej tajniki kuchennych sztuczek. Zanim jednak dowiesz się, jak przygotować najlepszy bulion warzywny bez dodatku mięsa, przeprowadzimy Cię przez krainę kuchennych akcesoriów

Gotowanie obiadu – czego potrzebujesz?

Niezależnie od tego, jakich składników zamierzasz użyć do przygotowania obiadu, będziesz potrzebował do tego przede wszystkim naczyń. O ile kwestia talerzy i sztućców to w zasadzie detal dekoracyjny, to w przypadku patelni czy garnka warto wcześniej dowiedzieć się, który do czego służy. Zajrzyj do kuchennej szafki – co w niej znalazłeś? Mniejszy i większy garnek, niewielki rondelek, kilka rodzajów patelni. Koniecznie dobierz również odpowiednie pokrywki, w ten sposób przyspieszysz obróbkę termiczną i zmniejszysz zużycie energii. Jeśli w Twojej kuchni jest za mało garnków, sprawdź naszą ofertę tutaj: https://www.neo24.pl/maleagd/dokuchni/patelnieigarnki/garnek.html i uzupełnij swoje zbiory.

Garnek i rondelek – do czego ich użyjesz?

Na pozór może się wydawać, że garnek i rondel to po prostu dwa różne określenia na to samo naczynie. Tymczasem okazuje się, że między garnkiem a rondlem jest trochę różnic. Garnek to głębokie naczynie z dwojgiem uszu i przykrywką, służące do długiego gotowania warzyw. Rondel tymczasem jest nieco mniejszy, wyposażony w jedną, długą rączkę. Obróbka termiczna w rondelku powinna być krótsza, dlatego świetnie sprawdzi się do podgrzewania mleka czy gotowych zup, a także do przyrządzania sosów lub zasmażki. Wybór rondli w mniejszych i większych rozmiarach znajdziesz pod adresem: https://www.neo24.pl/maleagd/dokuchni/patelnieigarnki/rondel.html.

Patelnia patelni nierówna – jaką wybrać do naszej kuchni?

Poza garnkami i rondlami narzędziem niezbędnym do przygotowywania posiłków jest także patelnia. Poniżej prezentujemy szybki przewodnik po różnych rodzajach przyborów do smażenia. Patelnia teflonowa czy ceramiczna? Podpowiadamy!

Patelnie teflonowe

Popularna i często wybierana patelnia o trwałym pokryciu. Teflon jest co prawda trwały, ale tylko do czasu, a niezwykle łatwo jest go zarysować. Mimo to teflonowe patelnie królują w naszych kuchniach głównie dlatego, że umożliwiają smażenie bez dodatku tłuszczu. W ten sposób możemy ograniczyć kaloryczność przygotowywanych przez nas posiłków. By zadbać o trwałość teflonowej powierzchni pamiętaj, by zawsze używać drewnianych lub silikonowych sztućców. Brudną patelnie myj zawsze miękką gąbeczką.

Patelnia ceramiczna

Jest znaczenia cięższa niż patelnia teflonowa, dlatego początkowo może sprawić nieco problemów nowym użytkownikom. Jeśli zamierzasz smażyć na niej naleśniki z widowiskowym podrzucaniem musisz uzbroić się w siłę i cierpliwość – naleśniki będą wymagały nieco więcej pracy. Ceramiczna powłoka świetnie oddaje ciepło i podobnie jak na patelni teflonowej, nie trzeba używać na niej zbyt wiele tłuszczu. Pamiętaj, by nie zalewać patelni ceramicznej tuż po smażeniu zimną wodą ani myć w zmywarce. Patelnie ceramiczne i teflonowe dostępne w Neo24: https://www.neo24.pl/maleagd/dokuchni/patelnieigarnki/patelnie.html

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post W nadchodzącym sezonie jesiennym postawmy na nieśmiertelny dżins
Next post Kiedy trzeba wybrać się do dentysty? 5 oznak, że to najwyższy czas odwiedzić lekarza!