Jajko w roli głównej – wielkanocne inspiracje
Czas czytania:1 min

Jajko w roli głównej – wielkanocne inspiracje

0 0

Świąt wielkanocnych nie możemy sobie wyobrazić bez jajek, zarówno w naszych święconkach, jak i później na stole. Najczęściej jednak podajemy je w tradycyjny sposób – ugotowane na twardo, z majonezem lub w żurku. Jeśli poszukujemy odmiany i odejścia od corocznego menu, warto przygotować wielkanocne potrawy według przepisów ekspertów marki Sandra

Przygotowanie wielkanocnych dań nie powinno zająć nam wiele czasu. W końcu święta powinniśmy spędzić z rodziną, a nie w kuchni. Poniższe przepisy pozwolą wam szybko przyrządzić pyszną przystawkę, danie główne oraz deser z jajkiem w roli głównej.

Jajka faszerowane na ostro

Wszyscy, którzy preferują ostre smaki, będą zachwyceni jajkami z dodatkiem harissy – pasty z ostrych papryczek.

Składniki:

  • Jajka
  • Harissa marki Sandra
  • Serek kozi
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Obieramy, przekrawamy na pół i wyciągamy z nich żółtka. Serek kozi mieszamy razem z żółtkami jajek, doprawiamy do smaku harissą, solą i pieprzem. Powstałą masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy nią białka.

Kotlety jajeczne

Idealne zarówno na obiad, jak i śniadanie wielkanocne. Możemy podawać je z warzywami i puree ziemniaczanym lub z pieczywem.

Składniki:

  • Jajka ugotowane na twardo
  • Szczypiorek
  • Natka pietruszki
  • Płatki chili
  • Kukurydza marki Sandra
  • Surowe jajko (1 na 7 ugotowanych)
  • Bułka tarta
  • Olej do smażenia
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Ugotowane jajka obieramy i rozdrabniamy za pomocą widelca. Dodajemy posiekany szczypiorek i natkę oraz kukurydzę z puszki. Wszystko razem mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i płatkami chili. Dodajemy surowe jajko. Formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju.

Pudding mango

Szybki w przygotowaniu deser na bazie jaj. Krem możemy mieszać z dowolnymi owocami.

Składniki:

  • Mango w puszce marki Sandra
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 200 ml śmietanki 30%

Przygotowanie:

Kilka plastrów mango blendujemy na jednolitą masę. Pozostałe składniki dokładnie mieszamy (tak, aby nie było grudek). Mus owocowy zagotowujemy i dodajemy do niego mieszankę jajeczną. Energicznie mieszamy. Podgrzewamy do momentu zgęstnienia. Masę przelewamy do pucharków i odstawiamy do ostygnięcia. Dekorujemy pokrojonym w kostkę mango.

Smacznego!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Tradycyjny stół wielkanocny w nowoczesnym wydaniu
Next post Mazurek z migdałami, karmelem i śliwkami w czekoladzie