Chili con carne w dwóch wersjach
Czas czytania:2 min

Chili con carne w dwóch wersjach

0 0

Chili con carne to popularne danie kuchni amerykańskiej na bazie mięsa mielonego i papryki chili. Poniżej przepisy na tę potrawę w dwóch wersjach – klasycznej oraz wegańskiej.

 

Tradycyjne chili con carne

Niezbędne składniki to:

  • 500 g mielonej wołowiny,
  • 2 świeże pomidory,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 cebula,
  • 200 g czerwonej fasoli,
  • 100 ml bulionu,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka chili w proszku,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano.

Na oliwie szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy starty czosnek, chili, kmin rzymski oraz oregano i smażymy przez minutę. Następnie, stopniowo dodajemy wołowinę i mieszając, rumienimy z każdej strony. Dodajemy uprzednio sparzone, pokrojone na ćwiartki i pozbawione pestek pomidory, mieszamy i doprawiamy pieprzem, cukrem oraz szczyptą soli. Przykrywamy i dusimy przez około 20 minut na umiarkowanym ogniu, raz na jakiś czas mieszając. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i gotujemy przez 10 minut. Wsypujemy fasolę i gotujemy pod przykryciem przez około 3 minuty. Podlewamy całość wrzącym bulionem. Serwujemy z ryżem, plackami z tortilli lub domowej roboty chipsami na jej bazie. Do ich przygotowania potrzebować będziemy:

  • 2 pszennych tortilli,
  • 1 łyżki oliwy,
  • Ulubionych przypraw, na przykład ostrej i słodkiej papryki, curry, pieprzu oraz soli.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Tortille kroimy na trójkąty i rozkładamy na blasze w niewielkich odstępach. Przy pomocy pędzelka smarujemy cienką warstwą oliwy i posypujemy przyprawami. Pieczemy przez około 8 minut do lekkiego zarumienienia. Na koniec można je posypać odrobiną startego sera żółtego. Chipsy z tortilli doskonale smakować będą również z salsą pomidorową lub guacamole (meksykańską pastą przyrządzaną na bazie awokado z dodatkiem limonki oraz soli).

Sprawdź też inne przepisy na chili con carne:
https://www.przepisy.pl/przepisy/dania-i-przekaski/jednogarnkowe/chili-con-carne

 

Chili con carne w wersji wegańskiej, czyli chili sin carne

Danie to przygotujemy przy pomocy następujących składników:

  • 4 puszki czerwonej fasoli,
  • 2 puszki krojonych pomidorów,
  • 2 czerwone papryki,
  • 2 czerwone cebule,
  • 2 laski selera naciowego,
  • 1 marchewka,
  • 1 pęczek kolendry,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 1,5 łyżeczka ostrej papryki w proszku,
  • 1,5 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • 1,5 łyżeczka mielonego kminu,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 0,5 łyżeczki cukru trzcinowego,
  • kilka ćwiartek limonki,
  • sól,
  • pieprz.

Paprykę, cebulę, seler naciowy oraz marchewkę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy je na rozgrzany w dużym garnku olej. Dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Dodajemy fasolę, pomidory, sos sojowy, ocet balsamiczny, cukier trzcinowy, sól oraz pieprz. Mieszamy i dusimy przez co najmniej godzinę. Pod koniec gotowania, według uznania, dodajemy więcej soli, pieprzu lub ostrej papryki. Każdą porcję skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy świeżą kolendrą.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Jedno z nas kłamie – recenzja
Next post Pięć zasad żywieniowych dla świeżo upieczonej mamy