Egg Curry
Czas czytania:2 min

Egg Curry

0 0

Jesteśmy narodem mocno przywiązanym do tradycji. Niezmiennie celebrujemy swoje święta oraz związane z nimi obrzędy. Tyczy się to w szczególności przyzwyczajeń kulinarnych, dlatego na polskich stołach przy konkretnych okazjach pojawiają się zazwyczaj te same, dobrze wszystkim znane zestawy potraw. Tymczasem na co dzień jesteśmy przecież coraz bardziej otwarci na kulinarne eksperymenty i poznawanie nowych smaków. Dlaczego mielibyśmy nie spróbować tego również w Święta?

Nadchodząca Wielkanoc może być świetną okazją do tego, aby pozwolić sobie na odrobinę kulinarnych eksperymentów. Nie nakłaniamy oczywiście do zbyt drastycznych posunięć, gdyż te mogłyby stać się powodem nieporozumień i pogorszenia relacji z co bardziej konserwatywnymi członkami rodziny. Proponujemy natomiast pewne urozmaicenia, które nie powinny przyprawić o palpitację serc domowników przywiązanych do tradycji, natomiast z pewnością zostaną docenione przez osoby z bardziej swobodnym podejściem do kulinarnych tradycji.

Tapinder Sharma, właściciel sieci indyjskich restauracji Ganesh, zachęca, aby nie obawiać się dodawania orientalnych akcentów do tradycyjnych dań wielkanocnych.

Egg Curry

Składniki:

  • 1,5 czerwonej cebuli (poszatkowana)
  • 2 ząbki czosnku (poszatkowany)
  • 1cm imbiru (pokrojony w paski)
  • Zielone świeże chilli w ilości wg uznania (pokrojone w paski)
  • 2 jajka
  • Sól
  • Pieprz świeży
  • Kurkuma
  • garam Masala
  • Chat Masala
  • Świeża kolendra
  • ¼ kostki masła do rozgrzania na patelni
  • 150 ml wody
  • 1/2 pomidora

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. W międzyczasie przygotowujemy sos curry. Gotujemy wodę, równocześnie na patelni rozgrzewając masło i obsmażając cebulę, pomidor, czosnek, imbir i chilli. Dodajemy po ok. płaskiej łyżeczce wszystkich przypraw. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Po uzyskaniu brązowego koloru, dorzucamy jajka (przekrojone na pół), a następnie zalewamy wodą i zwiększamy ogień. Od momentu zagotowania zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykrywką przez ok. 10 – 15 min. Najlepiej smakuje podawane z ryżem basmati.

Egg Pakora – jajka panierowane w mące grochowej i smażone na głębokim tłuszczu, podawane z sosem z kolendry

Składniki:

  • 2 jajka
  • 100 g mąki grochowej (Besan)
  • Czerwone chilli w proszku (wg uznania)
  • Sól
  • Pieprz
  • Chat Masala
  • Świeża kolendra
  • 0,5 l oleju
  • Składniki do sosu:
  • 1 świeże zielone chilli
  • Świeża kolendra
  • Sól
  • Pieprz
  • Chat masala
  • Sok z połowy limonki

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Mąkę grochową mieszamy z wodą do uzyskania jednolitej masy, jak na ciasto naleśnikowe. Do tego dodajemy wszystkie przyprawy (mniej więcej po płaskiej łyżeczce) i drobno posiekaną kolendrę. W garnku rozgrzewamy olej, a następnie powoli zanurzamy w nim obrane i obtoczone w cieście jajka. Smażymy do momentu uzyskania złocistobrązowej barwy.

Sos z kolendry:

Wrzucamy do blendera pęczek świeżej kolendry, jedno świeże zielone chilli, sól, pieprz, chat masala oraz sok z połowy limonki. Całość miksujemy. Jeśli dla kogoś sos będzie zbyt ostry, można dodać odrobinę jogurtu naturalnego. Sosem polewamy jajeczne pakory.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Pomysł na obiad: Eskalopki z kurczaka z prażonym ryżem
Next post Wiosenne pomysły na śniadanie