Grecja w kuchni
Czas czytania:3 min

Grecja w kuchni

0 0

Kuchnia grecka to ogromna skarbnica kulinarnych pyszności. Warto po nie sięgnąć teraz, gdy wakacje w pełni – wszak Grecja to jedno z naszych ulubionych miejsc na urlop

Musaka

Składniki:

  • ok. 400 g mięsa mielonego
  • 2 średnie bakłażany
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 jajka
  • puszka pomidorów z puszki
  • kubek mleka zmieszanego pół na pół ze śmietaną (można przygotować sos beszamelowy)
  • ok 100 g startego sera
  • pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano

Przygotowanie:

Bakłażana kroimy w plastry i porządnie solimy. Posolonego odkładamy na ok. 20 min. po czym spłukujemy kropelki soku i soli i pozostawiamy do obeschnięcia. Na oliwie podsmażamy czosnek z cebulą. Dodajemy mięso mielone i obsmażamy. Dodajemy pomidory z puszki, sól, pieprz i oregano. Mieszamy wszystko razem, dusimy 5 minut i odkładamy. Na oliwie obsmażamy bakłażana do miękkości. Komponujemy zapiekankę – pierwsza warstwa to bakłażan. Następnie siekana świeża pietruszka. Kolejna warstwa to mięso mielone z pomidorami i znów świeża pietruszka. Kończymy zapiekankę warstwą bakłażanów.

Zalewamy zapiekankę sosem zrobionym z mleka, śmietany i 2 jajek zmieszanych z sosem. Posypujemy serem. Pieczemy 45 – 55 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Dolmades

  • słoik marynowanych liści winogron (200g)
  • 1 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • szklanka ryżu
  • 1 pokrojona w kostkę cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki lub 3 łyżki suszonej
  • sól, pieprz
  • ewentualnie przyprawa grecka
  • sok z 1 cytryny
  • 1 cytryna
  • oliwa z oliwek
  • /2 słoiczka przecieru pomidorowego
  • bulion warzywny do zalania gołąbków
  • sos jogurtowy: jogurt naturalny duży, sok z 1/2 cytryny, 1-2 ząbki czosnku, natka pietruszki posiekana

Przygotowanie:

Liście opłukujemy w zimnej wodzie. Jeżeli nie są dostatecznie miękkie sparzamy je wrzątkiem. W misce mieszamy mięso, ryż (suchy), cebulę, posiekaną drobno natkę pietruszki, koncentrat, sok z cytryny. Dodajemy sól, pieprz, trochę oliwy z oliwek, jeżeli farsz jest trochę za suchy. Liście kładziemy błyszczącą stroną na desce. Na każdy w zależności od wielkości liścia wykładamy farsz, po czym zawijamy małe gołąbki. Na dno garnka układamy warstwę liści, aby gołąbki nie przypaliły się. Kroimy cytrynę i wyciskamy sok między gołąbki, zalewamy bulionem, tak, aby gołąbki były całkowicie zakryte. Całość gotujemyna średnim ogniu przez ok. 50-60 min.

SOS: Łączymy jogurt, cytryny, natki i czosnku.

Sałatka grecka

Składniki:

  • średniej wielkości główka sałaty (może być również mieszanka sałat)
  • ser feta – 200 gramów
  • średni ogórek – 1 sztuka
  • małe pomidory – 2 sztuki
  • zielone oliwki – 10 sztuk
  • czarne oliwki – 10 sztuk
  • mała czerwona papryka – 1 sztuka

Przygotowanie:

Przygotowujemy Sos sałatkowy Grecki Knorr według przepisu na opakowaniu. kroimy ser w słupki lub kostkę i zalewamy połową uprzednio przygotowanego sosu sałatkowego Knorr. Rwiemy sałatę, ogórki kroimy w kostkę, pomidory w cząstki, paprykę w kostkę. Dodajemy oliwki, mieszamy z sosem, który pozostał.

Tzatziki

Składniki:

  • 500ml jogurtu greckiego (możliwie gęstego)
  • ok. 300g ogórka
  • 3 -4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Ogórka obieramy, przecinamy wzdłuż na pół i przy pomocy łyżeczki wydrążamy pestki. Ścieramy ogórka na tarce o grubych oczkach. Ogórka solimy i zostawiamy na 15 minut. Wytworzona wodę odlewamy. Dodajemy jogurt i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość przekładamy do miseczki, polewamy łyżką oliwy, przykrywamy folią spozywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki.

Smażone krewetki w sosie pomidorowym

Składniki:

  • surowe oczyszczone krewetki – 24sztuki
  • Bulionetka Domowa Drobiowa
  • dymka – 4 sztuki
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • skórka otarta z cytryny – 2 łyżeczki
  • świeże oregano – 1 łyżka
  • świeży tymianek – 1 łyżka
  • pomidory – 2 sztuki
  • pokruszony ser feta – 200 gramów
  • pieprz cytrynowy – 1 łyżeczka
  • pomidory pelati w puszce – 425 gramów
  • przecier pomidorowy – 2 łyżki
  • cebula – 1 sztuka
  • ząbek czosnku – 4 sztuki
  • masło – 30 gramów
  • oliwa – 80 mililitrów
  • cukier – 1 szczypta

Przygotowanie:

Siekamy drobno cebulę i czosnek. Przygotowujemy sos: rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę, czosnek i podsmażamy do miękkości. Dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy. Całość mieszamy, dodajemy szczyptę cukru. Rozpuszczamy Bulionetkę Bulion drobiowy Knorr w 125 ml. wody. Dolewamy razem z winem do pomidorów. Miksujemy po zagotowaniu na gładki sos. Siekamy drobno dymkę, oregano i tymianek. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy oczyszczone krewetki, cebulę dymkę, skórkę cytrynową i pieprz cytrynowy. Mieszamy krewetki z sosem pomidorowym, dodajemy zioła. Całość wykładamy na półmisek, posypujemy pokruszonym serem feta.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Grillowanie ryby czas zacząć!
Next post Osobowości mody – Christian Louboutin