Jesienne tosty z grzybami i brokułem + jajeczno grzybowy dip

Jesienne tosty z grzybami i brokułem + jajeczno grzybowy dip

0 0

Sezon grzybowy już w pełni, dlatego z przyjemnością przedstawiam smaczny, a przede wszystkim sprawdzony pomysł na danie! Mój wybór padł na tosty z grzybami zapiekane z serem i brokułem, w połączeniu z grzybowo-jajecznym dipem.

Składniki:

  • 4 kanapki chleba tostowego pełnoziarnistego firmy Dan Cake,
  • 4 plastry żółtego sera,
  • 8 grzybów (najlepiej sezonowych, można użyć też pieczarek),
  • 6 różyczek brokuła,
  • Sól, pieprz

Składniki na dip:

  • 4 jajka,
  • 4 duże pieczarki (lub sezonowe grzyby),
  • Łyżka oliwy,
  • Łyżka majonezu,
  • Natka pietruszki,
  • Słodka papryka
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Różyczki brokuła gotujemy w osolonej wodzie, gdy będzie gotowy kroimy go w plasterki. Grzyby oczyszczamy i kroimy na plasterki. Na kromkach chleba tostowego układamy żółty ser, plastry brokuła oraz grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zapiekamy ok. 10 minut w temperaturze 180°. W tym czasie przygotowujemy dip. Z ugotowanych wcześniej jajek wyjmujemy żółtka. Pieczarki należy zetrzeć na tarce i podsmażyć na oliwie. Żółtka mieszamy z majonezem i pieczarkami. Na koniec dodajemy posiekane białka natkę pietruszki oraz pieprz. Miskujemy wszystko na gładki dip i posypujemy słodką papryką.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post 5 powodów, dla których warto czekać na jesień
Next post Kurtka jeansowa – bohaterka „przejściowych” stylizacji