Karmelowa Panna Cotta

Karmelowa Panna Cotta

0 0

Lekka, zmysłowa, karmelowa i nieobliczalnie pyszna – a na imię ma Panna Cotta. Podaruj sobie i bliskim chwilę zapomnienia. Rozkoszujcie się smakiem karmelu i delikatnej śmietankowej konsystencji deseru w małych słoiczkach, przewiązanych tasiemką. Efekt gwarantowany!

Karmelowa Panna Cotta – składniki:

  • Śmietanka 36% „Piątnica 250ml
  • Mleko Wiejskie 3,2% „Piątnica”  250ml
  • żelatyna  3 płaskie łyżeczki
  • cukier 3 łyżki
  • cukier z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki

Sos karmelowy:

  • Śmietanka 36% „Piątnica” 150ml
  • cukier 4 łyżki
  • woda   3 łyżki
  • mleko

Karmelowa Panna Cotta – wykonanie:

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na parę minut. Śmietankę i mleko połączyć w garnku, dodać oba cukry i doprowadzić do wrzenia. Dodać namoczoną żelatynę i dokładnie razem wymieszać. Następnie napowietrzyć całość mikserem lub blenderem i przelać do słoiczków. Wstawić do lodówki na parę godzin, aby Panna cotta stężała. W między czasie przygotować sos karmelowy.

W rondelku zalać cukier wodą i karmelizować na wolnym ogniu, aż do uzyskania złotego koloru. Dodać śmietankę i starannie mieszać, aż oba składniki połączą się w całość. Pod koniec dodawać stopniowo mleko dla uzyskania odpowiedniej gęstości.

Wystudzić i polać sosem karmelowym zimną Panna Cottę.

Smacznego!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Czystość w domu alergika – o czym należy pamiętać?
Next post Tatuaż? Już go nie chcę!