Koperty szpinakowe

Koperty szpinakowe

0 0

Karnawał to intensywny czas, w którym nie brakuje dobrej zabawy i wyśmienitego jedzenia. W wolnej chwili między tańcem, a rozmowami w gronie znajomych ważne, aby coś przekąsić. Idealną propozycją będą pyszne koperty z kruchego ciasta francuskiego. Wypełnione po brzegi aromatycznym farszem szpinakowym skrywają w sobie tajemnicę – to serek wiejski sprawia, że nadzienie jest tak puszyste i delikatne

Koperty szpinakowe – składniki:

  • Masło Ekstra ,,Piątnica” 1 łyżka
  • szpinak mrożony 500g
  • czosnek 2 ząbki
  • Śmietanka 30% „Piątnica” 2 łyżki
  • sól, pieprz do smaku
  • Serek wiejski 200g „Piątnica” 1szt.
  • ciasto francuskie 1 opakowanie
  • jajko 1szt.

 

Koperty szpinakowe – wykonanie:

Szpinak rozmrozić, umieścić w garnku i gotować (często mieszając), aż do momentu wyparowania nadmiaru wody. Następnie dodać masło, śmietankę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Gdy szpinak wystygnie, dodać serek wiejski odsączony z powstałego na górze płynu i dokładnie wymieszać.

Ciasto francuskie rozwinąć, przeciąć wzdłuż na pół, a następnie wycinać równe kwadraty. Na środek każdego nałożyć łyżkę farszu szpinakowego i tworzyć koperty, sklejając rogi ciasta francuskiego na środku. Na koniec posmarować koperty roztrzepanym jajkiem i piec w rozgrzanym do 180st.C piekarniku na złoty kolor ok. 25 minut.

Smacznego!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Karnawałowe stylizacje!
Next post Jak walczyć ze smogiem? Pięć kroków do czystego powietrza w domu