Lekkie desery z chałwą w roli głównej
Czas czytania:1 min

Lekkie desery z chałwą w roli głównej

0 0

Latem wysokie temperatury sprawiają, że nie mamy ochoty na ciężkie ciasta, ale na lekkie i chłodne desery, które doskonale orzeźwiają . Jednym z cenionych w Polsce przysmaków, na bazie którego możemy przygotować taką przekąskę, jest pochodząca z Bliskiego Wschodu chałwa. To słodki deser, który wyśmienicie smakuje z sezonowymi owocami czy lodami

Jednym z najsłynniejszych deserów na świecie jest chałwa. Jej smak zawdzięczmy połączeniu ziaren sezamu z delikatnym karmelem. Składnikiem chałwy jest także korzeń mydlnicy, który poprawia przemianę materii. Pomimo swoich niekwestionowanych walorów smakowych jest ona mniej kaloryczna niż czekolada. W letnie, ciepłe dni idealnie sprawdzi się jako dodatek do sernika na zimno lub deseru jogurtowego.

Sernik na zimno z chałwą i truskawkami

Składniki:

  • 300 g chałwy waniliowej marki Jasmeen
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 1 galaretka truskawkowa
  • garść truskawek

Przygotowanie:

W garnku gotujemy mleko, do którego dodajemy żelatynę. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. W osobnym naczyniu ubijamy białka z cukrem pudrem, a chałwę miksujemy za pomocą blendera. Następnie osobno miksujemy masło z żółtkami oraz olejkiem waniliowym. Powstałą masę przekładamy do średniej wielkości formy i dodajemy zmiksowaną chałwę oraz przestudzoną żelatynę. Na koniec dodajemy ubite jajka z cukrem pudrem. Całość dokładnie wyrównujemy za pomocą łyżki i wkładamy do lodówki na około 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy sernik z lodówki i dekorujemy go truskawkami, a następnie zalewamy przygotowaną galaretką i zostawiamy w lodówce do stężenia.

Deser jogurtowy z chałwą

Składniki:

  • 200 g chałwy pistacjowej marki Jasmeen
  • 1 jogurt typu greckiego
  • ½ tabliczki mlecznej czekolady
  • 4 łyżki mleka
  • ½ łyżki masła
  • garść czereśni
  • garść łuskanych pistacji
  • garść poppingu z amarantusa

Przygotowanie:

Do miseczki umieszczonej w garnku częściowo wypełnionym wodą wkładamy czekoladę, masło oraz dolewamy mleko, całość delikatnie podgrzewamy i mieszamy, aż do rozpuszczenia wszystkich składników. Powstałym czekoladowym sosem polewamy ścianki szklanych pucharków, a na ich dnie układamy kawałki pokruszonej chałwy. Następnie dodajemy kilka łyżeczek jogurtu typu greckiego, kolejną warstwę chałwy oraz czereśnie. Całość posypujemy szczyptą poppingu z amarantusa i pistacjami. Gotowe desery przed podaniem wkładamy do lodówki na około 30 minut.

 

Smacznego!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Herbata mrożona – idealna na upały
Next post Siedem weselnych grzechów głównych