Lekkie sałatki do pracy
Czas czytania:2 min

Lekkie sałatki do pracy

0 0

Sałatka jako główny posiłek? Bez mięsa i ziemniaków? Wielu z nas nie przekonuje taka propozycja. Sałatki często postrzegamy bowiem jako nudne i mało sycące dania. Kojarzymy je głównie z sałatą z dodatkiem kilku innych warzyw, które tworzą suche i niewyraźne połączenia. Jak przekonać się do tej potrawy? Eksperci marki Sandra przygotowali przepisy na sałatki, które są nie tylko pyszne i lekkie, ale również pożywne

Posiłek, który zabieramy do pracy lub szykujemy dziecku na drugie śniadanie powinien być zdrowy i pełnowartościowy. Dlatego do plecaka czy torby warto zapakować produkty bogate w kwasy omega 3 i 6, węglowodany złożone oraz białko. Chcąc przygotować drugie śniadanie, które dostarczy nam siły i odpowiedniej dawki składników odżywczych na niemal cały dzień, można pokierować się z poniższymi przepisami na pyszne sałatki. Dzięki nim nie odczujemy braku dodatków, takich jak mięso czy ziemniaki, a jednocześnie pozostaniemy syci przez kilka godzin.

Sałatka z awokado

Awokado, mimo tego że jest owocem, zawiera mało węglowodanów, a dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega 3, 6 i 9). Jest również źródłem wielu witamin i potasu, który reguluje ciśnienie krwi i wspomaga pracę serca.

Składniki:

  • ½ awokado
  • 3 łyżki groszku marki Sandra
  • 2 rzodkiewki
  • Sałata lodowa
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • Czerwona cebula
  • Ogórek zielony
  • Kiełki fasoli mung marki Sandra
  • Czerwona sałata
  • Sok z ½ limonki
  • Sól, pieprz, oliwa

Przygotowanie:

Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy z niego pestkę i kroimy w plasterki. Wszystkie warzywa myjemy i kroimy. Mieszamy w misce, polewamy sokiem z limonki, doprawiamy do smaku oliwą, solą i pieprzem.

Sałatka z tuńczykiem

Tuńczyk jest niskokaloryczną, a jednocześnie wysokobiałkową. Jest również bogaty w kwasy tłuszczowe (EPA i DHA), które wspomagają odporność organizmu.

Składniki:

  • Tuńczyk w puszce
  • Kukurydza w puszce marki Sandra
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • Sałata lodowa
  • Cebula czerwona
  • Czarne oliwki
  • Oliwa, sól, pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa myjemy i kroimy. Tuńczyka odcedzamy i dodajemy do pokrojonych warzyw. Jajko obieramy i kroimy na ćwiartki. Doprawiamy do smaku oliwą, solą i pieprzem.

Sałatka z kurczakiem

Sałatka z kurczakiem na lunch dostarczy organizmowi potrzebnego białka, natomiast dodatek owoców nie tylko podkreśli smak mięsa, ale również zaopatrzy organizm w niezbędne węglowodany.

Składniki:

  • Pierś z kurczaka
  • Brzoskwinia pokrojona w kostkę marki Sandra
  • Sałata
  • Pomidorki koktajlowe
  • ½ awokado
  • Oliwa z oliwek
  • Słodka papryka, bazylia, sól, pieprz

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka marynujemy w oliwie, słodkiej papryce, soli i pieprzu. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki, pomidorki kroimy na połówki, awokado w kostkę. Wszystko razem łączymy, dodajemy brzoskwinię i kurczaka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Moda z instagrama – trendy na wiosnę 2018
Next post 9 kroków do białego uśmiechu