Łosoś pieczony w folii

Łosoś pieczony w folii

0 0

Jak przygotować łososia, aby był soczysty i smaczny? Upiecz go w folii! Łosoś przygotowany w ten sposób jest aromatyczny, wilgotny, zdrowy i smakuje wyśmienicie

Składniki:

  • 2 filety z łososia
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka świeżej natki z pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii

losos

Przygotowanie:

Pietruszkę siekamy, czosnek wyciskamy przez praskę, dodajemy oliwę, wyciskamy sok z cytryny. Wszystkie składniki zalewy mieszamy i umieszczamy w niej łososia. Wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

losos2

Po tym czasie filety, wkładamy do worka do pieczenia, dodajemy płaty masła.

losos3

Łososia pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. pieczemy łososia – w piekarniku w 200 st.

losos5

Łososia podajemy na swój ulubiony sposób – z frytkami lub surówką. Polecamy surówkę z kapusty kiszonej.

Składniki na surówkę:

  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 1/2 cebuli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Na tarce o grubych oczkach ścieramy marchewkę i jabłko, cebulę siekamy w drobną kostkę

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Dotknąć prawdy – recenzja
Next post Makijaż dla zmęczonej twarzy