Nowoczesne wigilijne przepisy
Czas czytania:3 min

Nowoczesne wigilijne przepisy

0 0

Przestawiamy garść wigilijnych przepisów, które zachwycą całą rodzinę. Natomiast ty po wszystkim będziesz mogła usiąść w fotelu i powiedzieć „Jestem z siebie dumna”.

Wigilijne przepisy – makiełki

Makiełki to wielkopolski deser składający się z maku, bakalii, makaronu lub suchych kromek chleba. Króluje na stołach w całym kraju w różnych wariatach np. z makaronem. Mak, który jest jego głównym składnikiem jest symbolem płodności. Obecność tej potrawy na stole wigilijnym ma zapewnić domownikom dostatek na cały nadchodzący rok. To prosta potrawa bogata w smak oraz uwielbiana przez wszystkich.

Składniki:

  • 1 puszka Masy makowej Bakalland
  • 50 g Orzechów włoskich Bakalland
  • 50 g Orzechów laskowych Bakalland
  • 90 g Mieszanki keksowej Bakalland
  • 500 g makaronu łazanki

Masę makową przekładamy do miski. Siekamy rodzynki oraz orzechy i dodajemy je do masy makowej. Do miski przekładamy mieszankę keksową oraz skórkę pomarańczową. Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Po wystygnięciu mieszamy makaron z powstałą masą makową. Gotową potrawę podajemy na ciepło lub zimno.

Wigilijne przepisy – tradycyjne śledzie

Śledź obok karpia to ryba obowiązkowa na wigilijnym stole. Na swojej pierwszej wigilii zaserwuj śledzie w bardziej nowoczesnej, ale równie smacznej odsłonie. Tradycyjnie podaje się je w zalewie z oleju lub śmietanie. Ty postaw na ich słodką i koktajlową wersję.

Składniki

  • 500 g filetów śledziowych w oleju
  • 50 g Rodzynek bursztynowych Bakalland
  • 50 g Śliwek całe owoce Bakalland
  • 50 g Żurawiny całe owoce Bakalland
  • Sól i pieprz do smaku
  • 250 ml soku żurawinowego

Wszystkie bakalie moczymy przez około 1 godzinę w soku żurawinowym. Każdy filet rozkładamy i układamy na nim kilka rodzynek oraz żurawin. Następnie kładziemy dwie śliwki i ostrożnie zwijamy śledzia. Gotowego rolmopsa przekłuwamy wykałaczką i przyozdabiamy koperkiem.

Wigilijne przepisy – krem grzybowy

W niektórych regionach Polski zupa grzybowa króluje na stołach wigilijnych. Grzyby od wieków były kojarzone z magiczną mocą. Warto zaskoczyć swoich gości i podać właśnie ją szczególnie, jeśli od zawsze jedli tradycyjny barszcz. Przyrządzenie zupy grzybowej jest bardzo proste dlatego warto wybrać to danie na swoją pierwszą wigilię. Goście będą zachwyceni.

Składniki:

  • 600 ml warzywnego bulionu
  • 1 szklanka namoczonych wcześniej suszonych grzybów
  • 500 g pieczarek
  • 2 łyżki mąki
  • 10 g masła
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • 1 cebula
  • 50 g Migdałów w płatkach Bakalland

Rozgrzewamy patelnię z olejem i masłem. Podsmażamy na niej posiekaną cebulę i namoczone wcześniej grzyby. Oczyszczamy pieczarki i kroimy je w plasterki. Blendujemy przysmażoną cebulę razem z grzybami. Zagotowujemy bulion i przekładamy do niego pieczarki, zblendowane grzyby oraz cebulę. Mieszamy mąkę ze śmietaną i wodą, dodajemy do zupy. Gotujemy zupę około 3 minut. Pozostawiamy zupę do ostudzenia, a następnie blendujemy na gładki krem. Przed podaniem podgrzewamy krem i dodajemy przyprawy według uznania. Podajemy zupę w kokilkach i posypujemy uprzednio uprażonymi płatkami migdałowymi.

Wigilijne przepisy – karp w migdałach z suszoną śliwką

Ryba jest trudna w przyrządzeniu? To mit! Karp to smaczna i naprawdę prosta w przygotowaniu ryba. Poza tym jest tradycyjną potrawą, która od wieków króluje na wigilijnych stołach. Swoim gościom zaserwuj karpia w migdałach z suszoną śliwką. Lekka odmiana od tradycyjnego karpia w galarecie.

Składniki :

  • 1 kg karpia w płatach
  • Sól i pieprz
  • Skórka z 1 cytryny
  • 100 g mąki
  • 1 jajo
  • 70 g Migdałów w płatkach Bakalland
  • 50 g Śliwki całe owoce Bakalland
  • Olej do smażenia

Każdy z płatów oczyszczamy z ości oraz łusek i kroimy na równe części. Posypujemy filety solą oraz pieprzem. Pamiętajmy, że karpia przyprawiamy tylko od strony mięsa. Przygotowujemy trzy talerze. Na pierwszym wysypujemy mąkę, na drugim roztrzepujemy jajko, a na trzecim wykładamy płatki migdałów. Każdy z płatów obtaczamy od strony mięsa najpierw w mące, następnie w jajku, a na koniec w płatkach migdałów. Zaczynamy smażenie od części obtoczonej w migdałach i po około 5 minutach przekładamy karpia na drugą stronę i smażymy też przez 5 minut. Karp będzie gotowy gdy uzyska złocisty kolor. Przekładamy karpia do brytfanki i rozsypujemy suszone śliwki po całości. Przykrywamy folią i przed podaniem podgrzewamy w piekarniku w 180 stopniach przez około 15 minut.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Siła detalu – stylizacje na chłodniejsze dni
Next post Bakalie -świąteczny must have