Pasta Tahini – przepis

0 0

Tradycyjna pasta Tahini na bazie sezamu i oleju gwarantuje urozmaicenie i dopełnienie posiłku, a jej samodzielne przygotowanie nie zajmie dużo czasu! Ten nieodłączny składnik hummusu możemy przechowywać w lodówce i stosować także jako dodatek do mięs, sosów, czy letnich sałatek

Pasta Tahini – składniki

  • 200 g sezamu białego
  • 3–4 łyżki oleju Rapso
  • szczypta soli

Pasta Tahini – wykonanie

1.Sezam prażymy na dużej patelni, cały czas mieszając i doprowadzając do lekkiego zbrązowienia (zbyt ciemny sezam staje się gorzki).

2.Uprażony sezam studzimy. Przesypujemy do misy malaksera (o dużej mocy) i blendujemy, stopniowo dodając olej, do uzyskania odpowiadającej nam gęstości.

3. Na koniec solimy do smaku, przekładamy do szczelnego pojemnika. Tahini można przechowywać w lodówce do miesiąca czasu

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Zacznijmy od śniadania – najlepsze przepisy dla całej rodziny
Next post Nietrzymanie moczu – poznaj skuteczne sposoby na wstydliwy problem