Pierogi z soczewicą, fetą, gorgonzolą i groszkiem
Czas czytania:1 min

Pierogi z soczewicą, fetą, gorgonzolą i groszkiem

0 0

Pierogi z soczewicą marki Halina, fetą, gorgonzolą i groszkiem to świetna propozycja na pyszny, a przy tym pełnowartościowy posiłek

Pierogi z soczewicą

Farsz:

  •  1 szklanka soczewicy czerwonej Halina
  • 1,5 szklanki groszku zielonego świeżego lub mrożonego
  • 200 g fety
  • 100 g gorgonzoli
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2–3 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej (ok. 400 g) + do podsypywania
  • ok. 250 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka masła roztopionego
  • sól

Wykonanie:

1. Soczewicę czerwoną marki Halina ugotuj wg zaleceń producenta, ostudź.

2. Groszek ugotuj, ostudź, ugnieć widelcem (nie rozdrabniaj całego groszku, niech mniejsza część zostanie nierozdrobniona). Czosnek obierz i drobno posiekaj.

3. Sery rozdrób widelcem.

4. Połącz soczewicę, z ugniecionym groszkiem, serami i czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem.

5. Z podanych składników zagnieć ciasto. Nie podsypuj j go zbyt dużą ilością mąki, ciasto powinno być elastyczne, a przy tym miękkie i delikatne. Wyrobione ciasto zawiń w ściereczkę i odstaw na 15 minut.

6. Ciasto rozwałkuj, wykrawaj koła. Nakładaj łyżeczką farsz i sklejaj pierogi. Odkładaj je na posypaną mąką tackę lub talerz.

7. Zagotuj w dużym garnku wodę, lekko ją osól. Partiami gotuj pierogi, 1–2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody.

8. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę tłuszczu i ugotowane pierogi smaż porcjami na lekko brązowy kolor.

9. Podawaj gorące z ulubionymi warzywami i/lub np. zimnym kefirem.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Ubierz się jak Julia Roberts
Next post Skąd się bierze uczulenie na leki?