Pilaw z indykiem i kurkami

Pilaw z indykiem i kurkami

0 0

Choć pilaw swe korzenie ma w kuchni arabskiej, to i w Europie znajdziemy wielu wielbicieli potrawy. Sposobów na przyrządzenie tego prostego dania jest mnóstwo – eksperymentować można do woli. Nasza propozycja to połączenie delikatnego indyka z warzywami i sezonowymi grzybami – kurkami. Pilaw z indykiem i kurkami możemy podawać jako osobą potrawę, ale także jako dopełnienie innych dań na naszym stole

Pilaw z indykiem i kurkami – składniki:

– Masło Ekstra „Piątnica”  2 łyżki

– ryż basmati 150g

– filet z indyka  200g

– cebula 1 średnia szt.

– olej rzepakowy  3 łyżki

– świeże kurki  150g

– natka pietruszki   1 mały pęczek

– sól, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku

Pilaw z indykiem i kurkami- wykonanie:

Ryż parokrotnie umyć w zimnej wodzie. Następnie ugotować prawie do miękkości w osolonej wodzie i odcedzić.

Filet z indyka pokroić w paseczki, cebulę w kostkę, podsmażyć na jasnozłoty kolor na oleju. Kurki umyć, odsączyć z wody i w całości lub przekrojone na pół dodać do indyka z cebulą. Całość poddusić na patelni przez 3-4 minuty. Dodać przyprawy do smaku, wcześniej ugotowany ryż i masło. Wszystko poddusić przez kolejne parę minut. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać.

Podawać jako samodzielne danie.

 

Smacznego!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Sernik na zimno z serkiem mascarpone
Next post Stylizacje na koniec wakacji